Бащата на убитата Яна Кръстева заплаши Чеци със саморазправа

Бащата на убитата Яна Кръстева заплаши Чеци със саморазправа

Бащата на убитата Яна Кръстева заплаши убиецът Николай Русинов – Чеци със саморазправа, която може да се разбира и като закана за убийство. Явор Кръстев обяви пред бТВ, че е крайно недоволен от 20-годишната окончателна присъда на Чеци и ще е "принуден" сам да раздаде правосъдие заради убийството на детето му.

"Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той (Чеци) бъде пуснат, ще го намеря и ще го пратя, където му е мястото, и аз ще заема неговото място”, каза Кръстев.

Бащата изрази възмущението си от малката, по думите му, присъда и посочи, че не разбира защо съдът не признава, че Яна е убита по особено жесток начин.

"Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути”, каза Явор Кръстев и добави, че са я погребали в закован ковчег. Той попита дали, ако Яна е била дете на магистрат, присъдата е щяла да бъде същата.

Николай Русинов – Чеци ще излезе от затвора след по-малко от 14 години, защото вече изкара близо шест години в следствения арест. Ако работи през цялото време на наказанието си, присъдата му ще се смята за изтърпяна след около 10 години.

В присъдата си Върховният касационен съд прие, че убиецът е нанесъл множество наранявания на жертвата, но те нямат връзка със смъртта ѝ, а са следствие от опитите му да я обездвижи, докато осъществи полов акт. В същото време прокуратурата не е повдигнала обвинение за изнасилване, което бе подложено на критика в съдебното решение. Ако бе повдигнато обвинение за изнасилване, то наказанието за Русинов можеше да е далеч по-тежко.

Според Явор Кръстев има нужда от връщане на смъртната присъда и доживотния затвор без право на замяна. "Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, изменения на НПК (има се предвид Наказателния кодекс – НК-б.р.) за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателите, че и те имат деца. На всеки може да се случи", каза той.

Доживотният затвор без право на замяна все още фигурира в българското законодателство. Връщането на смъртното наказание е невъзможно, освен ако България не смята да се постави в пълна политическа изолация в Европа. Това ще означава излизане от Съвета на Европа и Европейския съюз. Единствената европейска държава, която все още допуска налагането на смъртно наказание, е Беларус. Дори в Русия е наложен мораториум върху смъртното наказание.

Бащата на Яна добави, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само "око за око, зъб за зъб". Явор Кръстев каза, че си "харесва държавата", но е разочарован от правораздавателните органи.

Споделяне

Още от България