Баскетболната звезда Денис Родман отново ще посети Северна Корея

Баскетболната звезда Денис Родман отново ще посети Северна Корея

Бившата скандална звезда на Националната баскетболна асоциация Денис Родман обяви във вторник, че отива в Северна Корея, "за да се опита да отвори врата," предаде Асошиейтед прес.

На летището в Пекин тази сутрин на път за Северна Корея Родман беше запитан от журналистите дали е говорил с президента на САЩ Доналд Тръмп за пътуването си, той отговори: "Сигурен съм, че той е доста доволен от факта ,че съм тук, опитвайки се да постигна нещо, което е нужно и на двама ни". На въпроса дали ще разговаря със севернокорейския лидер Ким Чен-ун за съдбата на неколцината задържани от Пхенян американци, Родман отговори: "Това не е молята цел точно сега".

Родман, който няколко пъти е посещавал Северна Корея, и този път беше придружаван от професор Джоузеф Търуилигър.

Представител на външното министерство в Пхенян потвърди пред АП, че Родман пристига днес, но не съобщи подробности за визитата.

Заместник-държавният секретар на САЩ Томас Шанън, който е на посещение в Токио, където обсъди севернокорейската ядрена заплаха с японски представители, заяви в отговор на въпроси на репортери, че

Родман отива в Пхенян като частно лице и напомни за предупреждението на Държавния департамент за риска от пътуванията на американци до Северна Корея. "Знаем за посещението му. Пожелаваме му всичко добро, но ние сме издали препоръки, съветвайки американскте граждани да не посещават Северна Корея в интерес на собствената си безопасност", каза дипломатът.

Родман съобщи в Туитър, че пътуването му е спонсорирано от Поткойн, една от нарастващия брой кибервалути, използвани за купуване и продажба на марихуана на легалния пазар и на летището в Пекин беше облечен със спортна тениска с нейна реклама.

Северна Корея има репутация в социалните медии и британските таблоиди като "рай на марихуаната" (pothead paradise) и може би дори "новият Амстердам" като водеща дестинация на марихуановия туризъм.

Но твърдението ,че марихуаната е легална в комунистическата страна не е вярно - наказателният кодекс го посочва като контролирана субстанция в същата категория като кокаина и хероина, напомня АП.

Споделяне

Още от Общество

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?