Ден на нови политически проекти

БАСТА се учреди и даде заявка да участва в управлението

Конгресът на партията започна със скеч и пародия на Борисов и Цветанов

Павел Димитров, Мирослав Найденов и Емил Димитров при учредяването на БАСТА. Сн. БГНЕС

Партията на отцепилите се от ГЕРБ активисти - наречена БАСТА (Българи за Алтернатива на Страха, Тоталитаризма и Апатията) - се учреди в неделя в столицата, както учредителите ѝ обещаха, и веднага даде заявка да участва в бъдеще в управлението на страната. Това стана в същия ден, в който и предишният президент Георги Първанов открито показа, че има намерение да се намеси още по-енергично в политиката.

Сред лицата на БАСТА са бившият земеделски министър Мирослав Найденов, изгонените депутати от ГЕРБ, още докато партията бе на власт, Емил Димитров, Павел Димитров и Иван Петров.

На първата учредителна сбирка на партията в Етрополе в края на август Емил Димитров обяви, че в ръководството на новата формация ще влязат само нови лица, а "старите" ще бъдат "съветници".

Регистрираните делегати на форума бяха 1538 души. Сред тях можеха да се видят бившият транспортен министър от правителството на Борисов Александър Цветков и лидерът на фен-клуба на ЦСКА Димитър Ангелов - Дучето.

Доайенът в редиците на отцепилите се от ГЕРБ Павел Димитров обяви, че на днешната празнична дата са се събрали, за да поставят ново начало. Но преди това казахме "Стига, БАСТА", заяви той. Омръзна ни да ни управляват хора, които милеят за своето собствено бъдеще, а не за това на държавата, да виждаме хора, които живеят в страх, че ще попаднат в някое тефтерче, продължи Димитров да мотивира нуждата от новото политическо сдружение.

Той уточни, че се поставя начало не на поредната партия, а на партия, която ще даде на хората стабилна алтернатива.

"Даваме заявка да участваме в управлението на страната, всеки ден ще показваме на българите, че не се кланяме на месии, а разчитаме на собствените си възможности", обеща Павел Димитров. И добави, че БАСТА няма да спести нито една истина, защото само обединени и независими могат да помогнат на страната.

Учредяването на БАСТ започна с пародийни скечове на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Комедийният актьор Краси Радков, чийто коронен номер е да превъплъщава в Бойко Борисов, разигра скеч, като иронизира двамата водачи на ГЕРБ.

Радков "подгря" участниците със "100-те заповеди на Бойко Борисов, които той бил свел до девет". Сред тях са "Не кради, ако после не можеш да обвиниш Станишев", "За тъста на Цветанов - нищо не се казва", "Моят живот вече е магистрали".

По-късно конгресът на БАСТА избра членовете на ръководството на партията. В Управителния съвет влизат 11 души - Мария Кунина, Лиляна Пеева, Михаела Алексиева, д-р Кирил Петров Делчев, д-р Николай Колев, Георги Хорозов, Лазар Андреев, Теодора Самарджиева, Стефан Борисов, Катя Петкова и Марина Панайотова - Карапетян.

В Съвета на ветераните влизат Мирослав Найденов, Емил Димитров, Павел Димитров, Костадин Хаджигаев, Недялко Недялков, Едуард Арсенян и Иван Иванов.

Предстои изборът на секретар на партията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?