Бат’ Сали, "шеф на частното енерго" в Самоков, вече е депутат от ДПС

Народният представител: Това, че съм черен циганин не ме прави престъпник

Александър Методиев, известен като Бат’ Сали в ромската махала на Самоков, се закле като депутат в петък. Той е втори в листата на ДПС в София-област и заема мястото на Емил Иванов, който преди седмица бе назначен за областен управител.

"Дай Боже да стана българския Обама!", си пожела новият депутат в отговор на въпрос на Сашо Диков, който го оприличи на първия чернокож американски президент.

"Запомнете това - циганин да бъде капитан на отбор в такъв провинциален град и си напревете извода какъв човек съм", каза пред репортерите бат’ Сали. "Не съм лош човек, не съм престъпен", допълни той.

Методиев е бивш футболист на "Рилски Спортист", после на "Беласица", след това възпитаник на НСА, зам.-председател на общинския съвет и втори мандат общински съветник, бил е зам.-председател на партията Цветелин Кънчев Евророма.

Той разказа, че е бил 17 години член на Евророма, но за него партията на Цветелин Кънчев е затворена страница. "Видях, че Евророма не прави нищо за ромското население, а ДПС даде възможност да променим отношението срещу ромското население", каза Методиев.

На последните местни избори през есента на 2011 г. името му беше замесено в схема за купуване на гласове, което бе показано и в телевизионен репортаж на ТВ7. Бат’ Сали стана известен и с побоя над футболния съдия от Сливница Марио Спасов.

Новият депутат се похвали, че е направил много за събратята си. Благодарение на него в Ихтиман и Самоков имало "по две чешмички в къща", докато преди това нямало нито течаща вода, нито канализация.

Преди дни Методиев беше уличен като “шеф на частното енерго” в ромската махала на Самоков, известна като "Седми квартал".

Става дума за паралелно нелегално събиране на пари за ток, разкри разследване на Нова телевизия. Незаконната мрежа е от над десет години и около десет хиляди роми в махалата са нелегално свързани към електрическата мрежа без електромери.

Според схемата ромите плащали тока на доверени хора на бат Сали. Една от причините за тези нерегламентирани плащания е, че къщите са незаконни, нямат Акт 16 и няма възможност за откриване на партида и така се стига до безразборно потребление.

Прокуратурата проверява и устен сигнал, според който Методиев и местният шеф на ЧЕЗ имали договорености за наем на два предоставени трафопоста, които да захранват 400 домакинства в махалата срещу 20 лв. на месец, което възлизало на осем хиляди лева на месец.

Въпреки това срещу Методиев няма полицейски разследвания, твърди в."Преса“, позовавайки се на на МВР. Единственото дело срещу него е за побой над футболния съдия от Сливница Марио Спасов. Това става по време на мача от "А“ окръжна група между ромския "Спартак“-Самоков и "Звездец"- Горна Малина. Тогава реферът Спасов бе зверски пребит и обвини футболистите и президента на "Спартак“ Александър Методиев.

Пред журналисти в парламента новозаклелият се депутат заяви, че повече няма да отговаря на въпроси за частното енерго. “Няма да позволя да ме обиждате”, каза той и обясни, че възнамерява да заведе дела срещу журналисти, които продължават да пишат за схемата.

Сред депутатите от БСП имаше брожения срещу назначението на Емил Иванов за областен управител и замяната му от Методиев. Двамата влязоха и в протестния "фолклор" – демонстриращи срещу правителството "Орешарски" скандираха " Бат’ Сали - министър на енергетиката" и "Само той може да оправи енергетиката с 20 лв. за ток".

Бат' Сали едно и към едно:

Вие ли сте на тази снимка (със златист костюм, огромни златни пръстени и атрактивен кожух), която много се разпространява във "Фейсбук"?

Не. Това са инсценировки, монтажи. Не съм аз.

Тоест някой спекулира с името Ви в случая?

Естествено.

Кажете истината за частното енерго в Самоков?

Вижте какво. Първо ще ви отговоря за това частно енерго, което споменавате вие медиите. Това е последно предупреждение към вас. Ако има още едно такова отправяне към мен без доказателства за такова частно енерго, ще се видим в съда с някои от вас. Повече не може да говоря за това частно енерго.

Подсъдим ли сте?

Не съм подсъдим, аз имам чисто съдебно минало. Не съм подсъдим, нямам никакви обвинения.

В кои сфери смятате да работите сега в парламента?

В спортната и в социалната.

Какво е образованието Ви?

Висше образование. ВИФ "Георги Димитров" - треньор по футбол и учител по физкултура.

Кажете истината за това частно енерго?

Казах ви, повече на този въпрос няма да отговарям.

Как така вашето име беше свързано с частното енерго?

Казах ви, предупредих ви, че от тук натам няма да позволя на никой без доказателства да споменава и да ме обижда с това, че имам частно енерго. Нямам никакво частно енерго в Самоков.

Имало ли е разследване за частно енерго в Самоков?

Има някакво разследване, но аз нямам никакви мои, лични интереси, както го казват вашите медии. Нямам нищо общо с това частно енерго, ако има такова.

Търсен ли сте за някаква информация, свързана с частното енерго?

Не.

А защо беше замесено името Ви?

Повече не мога да ви отговоря на този въпрос.

Кой ви злепоставя, господин Методиев?

Това исках да ви кажа. Една личност, която има над 25 години лишаване от свобода и излежаване в българските затвори.

Кой е това?

Ярослав Мишев мисля, че се казва. Има доказателства, може да го проверите и вие, срещу този човек. Осъждан е многократно за кражби, за побоища и дори за опит за предумишлено убийство.

Защо ви злепоставя?

Вижте какво, като си направите сметка какъв човек е този, ще си направите равносметката, че може би е подплатен от някакви други, за да може да ме очерни.

Аз съм Сали и съм циганин. Виждате ме, досега ме гледахте по снимки, сега ме гледате на живо. Циганин съм и се гордея от произхода си. Но това, че съм черен циганин, не ме прави престъпник. И от тук натам, пак предупреждавам, който се опита без доказателства да намесва моето име, ще има съдебни дела, в които ще се виждаме в съда с някои хора.

Организирал ли сте купуване на гласове?

Не. Няма такова нещо.

Защо точно с вас се занимава той?

Защото съм някаква личност, предполагам.

А как от кандидат за депутат на БСП сега сте в парламента от групата на ДПС? На коя партия симпатизирате?

Аз съм бил член само на Евророма и заместник-председател на Евророма. И като такъв от квотата на Евророма бях кандидат-депутат от БСП.

Това не отговаря на въпроса на коя партия симпатизирате.

Симпатизирам на партията ДПС.

Г-н Методиев, ВИФ-аджиите са много подготвени хора - от вицепремиери до каквото се сетите. С какво се занимавахте в последните години?

Имам строително-ремонтна фирма, с която се занимавам със строителство.

Богат човек ли сте?

Разбира се.

Материално как сте?

Скромно.

Татяна Буруджиева от левицата каза, че не иска да стои до вас в парламента, какво ще ѝ отговорите?

Това си е техен проблем. Все пак аз ви казах - Сали може да бъде законодател.

Половината депутати на БСП излязоха, когато вие се заклевахте. Обиди ли Ви това?

Не, аз не наблюдавам кой излиза и кой гласува за мен. Аз съм дошъл в парламента на България, за да променя отношението към нас циганите.

Обвиненията и въпросите към вас не се пораждат от това, че сте ром, а от частното енерго и от обвиненията за купуване на гласове.

Няма такива доказателства, пак ви казвам - няма да отговарям на тези въпроси, с които нямам нищо общо. Когато има някакви доказателства...

Как този затворник се прицели точно във вас?

Не мога и аз да ви отговоря, питайте го него. Попитайте тези, които го накараха.

Познавате ли го?

Естествено, ние сме в един квартал.

Има ли да ви отмъщава?

Не знам, попитайте го него.

Кое ви накара или наклони везните да минете към ДПС?

ДПС е единствената партия, която дава възможност на нас циганите да отразим всичко, което се случва в нашия цигански етнос. И тя дава възможност да се изявим в политическото пространство като хора, които трябва да мислим не само за ромското малцинство, но и за обществеността в Република България.

А Евророма, на която сте били зам.-председател, не мисли ли за ромите?

Евророма е затворена страница за мен.

Колко години бяхте там? Какво се случи?

Нищо не се случи, 17 години бях там и видях, че "Евророма" дефакто не прави нищо за ромското население.

А ДПС какво прави?

ДПС-то доказва какво прави - дава възможност на нас циганите да променим отношението срещу ромското население.

За 17 години Вие конкретно какво успяхте да направите за ромите?

Много неща, проверете ги. Няма как да ви ги изброя, защото те са доста много.

Дайте само един пример.

В Ихтиман и в Самоков преди около 30-40 години е имало три основни чешмички в квартала, а сега във всяка една къща има по две чешмички. Нямаше канализация, нямаше асфалтиране на улиците, това всичко се направи в продължение на тези години, в които съм бил общински съветник трети мандат, зам.-председател на Общински съвет в Самоков, капитан на отбора "Рилски спортист" 12 години. Запомнете: циганин да бъде тогава капитан на отбор в такъв провинциален град и си направете изводите какъв човек съм аз.

Не съм лош, не съм престъпник. Ако бях някой престъпник, дали тази общественост в Самоков щеше да ми гласува такова доверие.

Нещата отиват към българския Обама.

Дай Боже. (Смее се). Благодаря ви, отивам да работя.

Да разбираме ли, че ако се намерят доказателства срещу вас, вие ще си подадете оставката?

Естествено. Председателят на ДПС Лютви Местан каза, че ако има някой срещу когото е доказано някакво нарушение, той ще го смени от властта. Това е приоритет на ДПС

Тоест, ако съдът ви осъди, напускате?

- Да, разбира се

Вие казвате, че нямате нищо общо с тази незаконна схема за кражба на ток?

- Нямам нищо общо. От тук натам ще водя съдебни дела до дупка за тези, които ми намесват името в такива неща без доказателства.

А като какъв познавате Пиже...

Като съкварталник. Ние сме малък квартал и се познаваме много добре.

Споделяне

Още по темата

Още от България