БАТ ще произвежда цигари на "Булгартабак" в Румъния

БАТ ще произвежда цигари на "Булгартабак" в Румъния

Част от цигарите на "Булгартабак" ще бъдат произвеждани в модернизираната фабрика на Бритиш-америкън тобако (БАТ) в румънския град Плоещ, съобщава румънската агенция "Медиафакс". БАТ анонсира плановете си да инвестира 21 милиона евро във фабриката в Плоещ през следващите пет години.

Цигареният гигант увеличава производствените си мощности в Румъния, защото реши да затвори завода в Германия, както и заради покупката на основните марки на българската компания. БАТ ще оптимизира и производството си за Западна Европа.

Заради експанзията БАТ ще назначи още 120 работници във фабриката си в Плоещ. Допълнително още 150 фирми ще сключат договори за доставка на суровини и услуги с БАТ-Румъния. Производството ще бъде увеличено с 30 процента.

Преди три месеца БАТ купи 23 активни марки на "Булгартабак", включително най-известните "Виктори" (Victory),"Ева Слим" (Eva Slim), "ДжиДи" (GD), "Престиж" и "ММ".

Сключеният договор предвижда производството им да продължи между 12 и 24 месеца в благоевградската цигарена фабрика. Комисията за защита на конкуренция все още обмисля дали да одобри сделката.

Сделката бе обявена за около 100 милиона евро, в това число влиза и придобиването на дистрибуторската компания "Експрес логистика & дистрибуция“.

Още при продажбата бе обявено, че стратегията на БАТ предвижда възможност производството на българските цигари да се премести в някоя от многото мощности на компанията в региона. Тя разполага с фабрики в Полша, Румъния, Хърватия, Сърбия и Унгария.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?