БАТ вдигна мизата за "Рейнолдс" до 50 млрд. долара

БАТ вдигна мизата за "Рейнолдс" до 50 млрд. долара

"Бритиш Американ табако" - БАТ (British America Tobacco - BAT) ще плати 49.4 млрд. долара за придобиването изцяло на американската "Рейнолдс Американ" (Reynolds American Inc.), което е с 2 млрд. долара повече от предишната оферта за създаването на най-голямата в света публично търгувана тютюнева компания, предадоха световните агенции във вторник.

БАТ, която вече притежава 42 процента от "Рейнолдс", ще плати за всяка от останалите акции по 29.44 долара и 0.562 процента от своя акция, както и 26 процента премия над борсовата цена на акциите на "Рейнолдс", постигната на 20 октомври, когато БАП представи първата си оферта за сделката, предаде Ройтерс.

Така компанията, притежаваща марките "Дънхил" (Dunhill), "Лъки Страйк" (Lucky Strike), "Кент" (Kent) и "Ротманс" (Rothmans), ще прибави към тях марките "Кемъл" (Camel) и "Нюпорт" (Newport) на "Рейнолдс".

Сделката трябва да бъде одобрена от акционерите и на двете компании, както и от регулаторните власти на САЩ и Япония. Двамата партньори се надяват тя да бъде приключена през третото тримесечие на 2017 година.

Това ще бъде най-голямото сливане в сектора след изкупуването от "Рейнолдс" на британската компания "Лорилард" (Lorillard) миналата година за 27 милиарда долара.

БАТ иска да укрепи позициите си на пазара в САЩ, където "Рейнолдс" е втора след "Алтриа" (Altria) - компанията, която продава "Малборо" (Marlboro).

"Ще създадем силен и глобален тютюнев бизнес и такъв на следващо поколение продукти", каза шефът на БАТ Никандро Дуранте.

Според анализатори придобивката ще провокира бъдещи сделки на техни конкуренти като "Филип Морис Интернешънъл" (Philip Morris International) и "Джъпейн Табако" (Japan Tobacco) в битката за дялове на свиващ се на Запад пазара заради все повечето хора, отказващи цигарите.

Според Световната здравна организация тютюнът убива всяка година близо 6 милиона души, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?