Батален сблъсък Джамбазки - Сидеров с посредничество на Бареков

Битката за първото място в евролистата зацикли около писмо до евроконсерваторите

Батален сблъсък Джамбазки - Сидеров с посредничество на Бареков

"Обединени патриоти" (ОП) се тресат от нов сблъсък, този път между евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и лидера на "Атака" Волен Сидеров, които си оспорват първото място в листата на коалицията за европейските избори. Скандалът се завихри около писмо на Джамбазки до групата на европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европейския парламент, с което той предупреждава колегите си да не се заиграват със Сидеров. Самият Сидеров търси признание от ЕКР, за да се наложи като лидер на нова консервативна коалиция в България – роля, която ВМРО на Красимир Каракачанов и НФСБ на Валери Симеонов му отказват. Сидеров реши да ги заобиколи, намирайки съюзник в лицето на евродепутата Николай Бареков, лидер на "Презареди България" (бивш лидер на "България без цензура" и шеф във финансираната от КТБ телевизия ТВ 7, която фалира след банката).

В понеделник сутринта Джамбазки коментира, че информацията, че е писал писмо до групата на ЕКР, в което казва да не се срещат с Волен Сидеров, е"глупава интрига на мой колега, която цели да внесе разделение" .

Истинското писмо е друго. То е част от вътрешната ни кореспонденция и тя е свързана само и единствено с отношения, които не засягат г-н Сидеров, поясни Джамбазки без да дава повече подробности.

Последва светкавична реакция във Фейскубк от страна на Бареков, който заедно с Джабазки е член на групата на евроконсерваторите в ЕП. Бареков обяви писмото на колегата си за "компромат-донос", насочено срещу него и Сидеров. Бареков публикува и копие от писмото (на английски), придружено с коментар: "Гледам АвтоДжамбазки как лъже и маже като дърта ...по бтв за компромата-донос, който написа срещу мен и Волен Сидеров в Брюксел (...)Вие как си превеждате думите, които АвтоДжамбазки използва за партньора си Волен: very controversial politician.....risk discrediting!? Класически лъжец с къси крачета. Това е патрЕотчето ни в Брюксел. Истински Шекспир на компромата и доноса, ученик на шефа си агент Дончо от ДС. По примера на идола си Мирчо Спасов от Лагера на смъртта Каракачанов е клепал състудентите си, а протежето му Джамбазки клепа с доноси партньорите си в Европа и в България. Срам! Страхът на тези жалкари - Сакън Бареков да не се появи по телевизията, от която тези мишки не слизат ката ден."

Преди ден Бареков бе гост в партийната телевизия на "Атака" – "Алфа", чийто шеф е Волен Сидеров. От тази трибуна Бареков заяви: "В коалицията , която сформирахме през 2014 година, аз по милост допуснах ВМРО, защото имаха една голяма мечта – да излъчат представител на европейските избори. Ангел Джамбазки влезе като втори в листата по молба и от личната квота на Цветан Василев и Красимир Каракачанов. Самият Василев квота в ББЦ нямаше, но имаше такава във ВМРО".

"Цената за тази коалиция я платих аз", обяви уверено Бареков и поясни защо: първо, че имиджът му е пострадал, след като е направил грешката да вкара такива хора в българския и Европейския парламент, а второ, че всички обвинения, свързани с финансирането на кампанията, са били насочени единствено към самия него. "Никой тогава не попита Каракачанов фигурира ли в списъка на прокуратурата, който лично един от висшите прокурори в България показваше. От него стана пределно ясно, че лидерът на ВМРО е взимал пари от Цветан Василев и то преди и след изборите", изтъкна Бареков.

От данните, изнесени от "Капитал" по делото за източването на КТБ стана ясно, че Бареков и партията му ББЦ са били финансирани нерегламентирано с пари от КТБ. Миналата година наблюдаващият разследването за КТБ прокурор Иван Гешев и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова изнесоха информация, че Бареков е разследван и че той и партията му са получили 25-30 млн. лв. от КТБ – както твърди свидетел, парите първо идвали в пликове, а после в чували.

Бареков заяви в телевизията на Сидеров, че причина за "доноса" на Джамбазки е предстоящо гостуване на Волен Сидеров в Брюксел, което става по негова покана.

Той уточни, че по време на визитата ще проведат както конференция с много гости от България и от Европа, така и редица срещи с високопоставени консерватори, на която ще обсъдят една бъдеща коалиция на консервативни партии в България, която да излъчи евродепутати.

"Към днешна дата Ангел Джамбазки не принадлежи към никоя партия в Алианса на консерваторите, той е обявен като независим, защото единственият легитимен член от българска страна е моята партия "Презареди България". В групата на консерваторите той също представлява само себе си", информира Николай Бареков и допълни, че втората партия, подала молба за членство в най-голямото обединение на консервативни формации от цял свят, е "Атака".

Досега Ангел Джамбазки не е извявал публично претенции да е водач на листата на ОП за европейските избори догодина, но според представители на ВМРО и НФСБ това някак си се подразбира. От няколко месеца насам обаче Волен Сидеров е завладян от амбиция той да е начело на евролистата, което според източници на Mediapool е постоянен източник на напрежение в коалицията, тъй като ВМРО и НФСБ са твърдо против. Самият Сидеров твърди, че не е поставял такова условие, а само искал колкото се може по-бързо ОП да решат дали ще участват заедно на евроизборите.

Най-разумно е "Обединени патриоти" да се явят заедно на евроизборите догодина, каза Джамбазки в понеделник пред бТВ. Според него най-логично е листата да бъде подредена чрез вътрешни избори, но разговорът за това как ще се явят тепърва предстои.

На въпрос дали има ритане по кокалчетата, той заяви: "Има чепати характери, има непремерени приказки и действия".  

От думите му се разбра, че това всъщност е положително.

"Няма нечепат, един няма нормален от нас. Това не е толкова лошо. Ако нормално значи да си лигав лицемер, който се подмазва в очите, а забива нож в гърба, по-добре да не сме нормални. Ако нормално е това, което е сегашната българска политическа класа - едно мисли, друго казва, трето прави, по-добре да не сме нормални. По-добре да има силен характер, остър сблъсък, но да се върши общественополезна работа", коментира Джамбазки.
Предстои да се види докъде ще издържи "ненормалната" коалиция ОП и дали нейният евентуален разпад няма да повлече цялото правителство.
Споделяне

Още по темата

Още от България