mediapool.bg Ти си това, което четеш

Батальонът се строява

Може би не всяка политическа сила прилича на лидера, който си е избрала, но ако се погледне парламентарната група на ГЕРБ, дори отдалеч се вижда, че тя е на Бойко Борисов. Сред 116-те депутати на Борисов, които ще влязат в новото Народно събрание, има и юристи, и лекари, и преподаватели, и бизнесмени. Впечатление в нея обаче прави по-осезаемото присъствие на хора под пагон и представители на местната власт. Самият Борисов има такава професионална кариера – на служител и по-късно шеф на професионалното ръководство в МВР, а след това кмет.

Парламентът ще бъде свикан на 14 юли, когато депутатите ще положат клетва. По традиция той ще бъде председателстван от най-възрастния народен представител, който се очертава да е историкът проф. Андрей Пантев от Коалиция за България.

ГЕРБ, която е сравнително нова партия и има завоювани позиции в местната власт, вкарва в новия парламент 19 души със стаж в местната власт.

Общински съветник в Бургас е Галя Милева, а във Варна - д-р Красимир Петров, Павел Димитров (зам.-председател на ОбС), Емил Радев. Свилен Крайчев е зам.-кмет на Варна, а Николай Костадинов – шеф на дирекция "Опазване на обществения ред" в кв. Владиславово.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е бивш зам.-кмет на София, макар и за малко, тъй като след като Борисов учреди партията си ГЕРБ неговият пръв помощник трябваше да излезе от общината и да поеме партията.

Вежди Рашидов, който влиза от Кърджали, е бивш общински съветник в София, а Йорданка Фандъкова е зам.-кмет на Борисов по образованието .

Новоизбраният депутат Николай Коцев е председател на Общинския съвет на Враца, а избраната в Добрич Ваня Георгиева е общински съветник в местния парламент. Юлияна Колева е зам.-председател на общинския съвет в Сливен.

ГЕРБ вкарва в Народното събрание и редица зам.-кметове. Такива са Ангел Даскалов – на Велинград, Емил Караниколов – на Казанлък, Силвия Хубенова – на Асеновград. За депутат бе избран и кметът на район "Източен" в Пловдив Иван Тотев.

Батальонът се строява...

Друга особеност на бъдещия парламент е обилното присъствие на бивши и настоящи служители на различни структури в Министерството на вътрешните работи и на Министерството на отбраната, особено сред депутатите от ГЕРБ.

Това едва ли е изненадващо, като се има предвид, че това е професионалният "ресор" и на Бойко Борисов, и на Цветан Цветанов. Дори музикалните предпочитания на Борисов са в тази сфера – една от любимите му песни е "Батальонът се строява".

Когато Комисията по досиетата обяви, че петима кандидати от листите на ГЕРБ са били бивши служители и сътрудници на ДС, Борисов каза, че застава зад тях, защото са били "кадрови офицери", а петият – Божидар Димитров – уличен като нещатен агент на политическата полиция, бил негов личен избор.

Сред депутатите на ГЕРБ има бивши следователи, гранични полицаи, висши полицейски началници, кадрови офицери от армията и военноморския флот, възпитаници на Академията на МВР.

Видинският депутат на ГЕРБ Владимир Тошев е полковник от резерва. Бивш военен е и избраният от Враца Николай Рашев.

Румен Иванов е бивш директор на ОДП в Добрич, Пламен Нунев – на ОДП в Русе, Иван Петров – на РДВР – Хасково, Ангел Даскалов – на РПУ във Велинград.

Бивш офицер от армията е Емил Гущеров (избран в Кюстендил), Стефан Дедев - граничен офицер и разузнавач (избран в Пловдив област), Пламен Тачев (Плевен) – завършил школата на МВР и бивш пожарникар, Красимир Велчев (София град) – бивш военен, Красимир Минчев (Хасково) – военен аташе в Украйна.

Димитър Лазаров (избран в Пловдив област) е завеждал бившата окръжна следствена служба в Пловдив, Цветан Сичанов (София област) – е завършил академията на МВР и работил в МВР Самоков. Ямболският депутат Анастас Анастасов е завършил също Академията на МВР.

Тези депутати от ГЕРБ ще имат силна компания в лицето на депутата от "Атака" Явор Нотев, който е бивш следовател и адвокат по шумни дела, като това на Максим Стависки и на Волен Сидеров за инцидента на магистрала "Тракия". Нотев е бил защитник на Николай Маринов – Малкия Маргин и на Ивайло Дражев, бургаски футболен бос. Колегата на Нотев Георги Мусев (Плевен) е бивш военен с чин подполковник.

Висшето военно-морско училище във Варна е завършил и съименникът на председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е депутат на РЗС от Велико Търново.

Частично към компанията може да бъде добавен бившият шеф на разузнаването от Синята коалиция Димо Гяуров, който е адвокат по професия.

Рапър, снахата на Киров, фехтовач

Сред новите лица в парламента има такива с любопитни детайли в биографията. Така депутатът от ГЕРБ, избран от Бургас Тодор Йосифов е известен сред младежите в града с рапърските си изпълнения. 26-годишният Йосифов е председател на младежката партийна организация в морския град и е завършил висшето финансово училище в Свищов.

"Шибани куки и шибани сделки, в моя район не стават престрелки”, пее известният с прозвището Маниака рапър. И продължава в песните си: “Буум мада фака, ще те стрелна с патлака. Сега стана бой”.

От 24 МИР в София в листата на ГЕРБ влиза Йоана Кирова, която е снаха на бизнесмена Киро Киров, който наскоро бе мистериозно отвлечен и освободен, след като близките му платиха откуп. Киров е един от крупните спонсори на ГЕРБ.

В парламента рядко попадат хора без тапия за висше образование, независимо дали реална или набавена по "втория начин", затова чест прави на 50-годишния предприемач от Асеновград Илия Пашев (ГЕРБ), който не е скрил, че е със средно образование.

Сред депутатите на ДПС ще има бивш републикански шампион по фехтовка - проф. Георги Колев от Шумен. А попълнението на ГЕРБ от Разград – адвокатът Тодор Димитров - е бивш състезател по таекуон-до.

Червените министри и Станишев сменят министерствата с НС

Коалиция за България ще има два пъти по-скромно присъствие в новия парламент (40 депутати при 82 при формирането на предишния), но за сметка на това ще бъде представена от всичките си досегашни министри начело с премиера Сергей Станишев. Местата си на банките ще заемат Михаил Миков, Емилия Масларова, Пламен Орешарски, Асен Гагаузов, Стефан Данаилов, Петър Димитров, Евгений Желев, Петър Мутафчиев.

Въпреки прокламираното от Сергей Станишев лансиране на повече представителки на нежния пол, това реално не се случи и в червената група влизат само 7 жени. За първи път на депутатските банки ще седнат говорителят на БСП Корнелия Нинова, която бе зам-министър на икономиката, Милена Христова, която е представител на партията на Цветелин Кънчев "Евророма", коалиционен партньор на БСП, както и Анна Янева, досега зам.-министър на икономиката.

Вицепремиерът по еврофондовете Меглена Плугчиева, която в кабинета "Сакскобургготски" беше зам.-земеделски министър, а след това посланик в Германия, също е сред дамските попълнения в червената група. Шефът на контролната партийна комисия Валентина Богданова и Мая Манолова участваха и в предишното НС.

При реденето на червените листи Станишев настояваше и за обновяване на парламентарната група, което също не се получи, основно защото на първите места бяха сложени сегашни министри и утвърдени функционери.

Сред "новите" червени депутати са икономическият съветник на Станишев в МС Драгомир Стойнев (32 г.), главният редактор на в. "Дума" Ивелин Николов, секретарят на БСП и общински съветник Антон Кутев, както и бизнесменът Петър Курумбашев, собственик на ВЕЦ край Девин. За първи път в НС ще е председателят на предизборния щаб на левицата Евгений Узунов, банкер и бивш зам.-финансов министър в кабинета на Андрей Луканов.

Кого няма да видим в новия парламент

В новия парламент най-осезателно ще се забележи отсъствието на сочената за "най-устата" парламентаристка Татяна Дончева, която сама се отказа от участието си в НС заради конфликт с червеното ръководство.

В червената група не попадна и дългогодишният народен представител и бивш правосъден министър в кабинета "Виденов" Младен Червеняков. Отпадна и "вечният" Иво Атанасов, който игра мажоритарно в Пазарджик.

В НС не влиза Атанас Атанасов от ДСБ, който бе един от най-отявлените критици на тройната коалиция и който провокира множество малки и големи скандали, свързани най-вече с работата на МВР и службите, някои от които доведоха до сериозни разкрития.

Сериозен опонент и коректив имаха МВР и службите в лицето на досегашния шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов, чиято партия НДСВ обаче не успя да прескочи бариерата за влизане в парламента.

Осезаемо ще бъде и отсъствието на Евгени Чачев и Евдокия Манева от ДСБ, едни от най- активните и аргументирани участници в парламентарния контрол, при това по значими теми.

"Извън борда" е и единственият депутат психиатър Николай Михайлов, който бе запомнен с нестандартните си и описателни изказвания от парламентарната трибуна.

Лидерът на ВМРО, който е с няколко парламентарни мандата зад гърба си, също остава извън НС, както и "единственият доказано некорумпиран политик" – бившият кмет на София Стефан Софиянски.

Дългогодишният парламентарист още от времето на Великото народно събрание Анастасия Мозер също вече няма да е сред народните избранници. Тя дори не пожела да влезе в листите на Синята коалиция, въпреки че оглавяваният от нея Земеделски съюз влезе в коалицията.

Още по темата
Още от България