Предизвестено

Баташки оглави МВР-болницата две седмици след като стана неин зам.-шеф

Илия Баташки

Само две седмици, след като напусна парламента и стана зам.-шеф на МВР-болница, известният с избухливия си характер бивш депутат от БСП Илия Баташки оглави Медицинския институт в силовото ведомство, научи Mediapool.

Заповедта му за назначаване на ръководния пост, подписана от вътрешния министър Цветлин Йовчев, е била прочетена във вторник пред персонала на лечебното заведение. Така Баташки очаквано стана за пореден път шеф на болница, въпреки че в края на октомври лаконично отричаше, че има подобни амбиции.

Както Mediapool писа, станалият популярен със склонността си да налита на бой в пленарната зала по време на 38-ото Народно събрание социалист бе единствен кандидат в конкурса за зам.-директорския пост, обявен от Йовчев на 1 октомври.

След края на предизвестената надпревара за високата държавна длъжност, парламентът освободи Баташки на 21 ноември, като неговото място бе заето от бившия експерт в пловдивската областна администрация и член на Младежкото обединение на БСП – Красимир Трифонов.

Засега от МВР не са обявили мотивите за тази скоростна смяна в ръководството на ведомствената болница. Ясно обаче изглежда защо Баташки първо бе назначен за неин зам.-директор – за да придобие ранг на държавен служител, преминавайки необходимите медицински тестове и проверка за получаване на допуск до класифицирана информация.

Баташки е хирург и от 2005 г. до 2009 г. ръководеше университетската болница в Пловдив "Свети Георги" преди да бъде уволнен от първия здравен министър в кабинета "Борисов" – Божидар Нанев. След това пое общинската болница в града "Св. Пантелеймон".

Името на новия шеф на Медицинския институт в силовото ведомство  нашумя преди години и покрай собственото му признание, че през 2000 г. е присъствал на рождения ден на покойния вече Саддам Хюсеин и изпратил на бившия иракски диктатор личните поздрави на тогавашния лидер на БСП, а след това и президент – Георги Първанов.

За последно управленският екип на МВР-болница бе сменен от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в началото на август 2011 г., когато за директор бе назначена Даниела Монова, а за нейни заместници - Димитър Попов и Коста Костов. Монова оглавяваше от 2003 г. Клиниката по вътрешни болести и терапия в лечебното заведение.

Споделяне

Още по темата

Още от България