Батко влиза в съда до три месеца

Бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев ще се изправи пред съда, след като в четвъртък прокуратурата внесе обвинителния му акт. Той е обвинен в неизпълнение на Закона за обществените поръчки и на служебните си задължения. В зависимост от сложността на делото то трябва да бъде насрочено от съда в срок от два до три месеца.

Георгиев стана публично известен като Батко, след като даде обществени поръчки за 120 милиона лева на фирмите на братята си. Заради конфликта на интереси и корупцията във фонда (сега Национална агенция "Пътна инфраструктура" – б. ред.) ЕК спря финансирането по европейските програми ФАР и ИСПА.

Прокуратурата обвинява Батко в престъпления по служба с настъпили значителни вредни последствия за държавата. Според държавното обвинение той е сключил договори с фирмите "Биндер" и "Инмат", както и с Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел набавяне на имотна облага за двамата му братя – Бойко и Емил Георгиеви.

От действията на Веселин Георгиев са настъпили значителни вредни последици за България, смята обвинението. Досъдебното производство срещу него бе образувано през май 2008 г. по доклад на Сметната палата, според който той е извършил множество нарушения.

Споделяне

Още по темата

Още от България