Батков набеди шефовете на ЦСКА за "Рубин-Казанската афера"

Батков набеди шефовете на ЦСКА за "Рубин-Казанската афера"

Мажоритарният собственикът на Левски Тодор Батков обяви в четвъртък, че собствениците на вечния съперник на "сините" ЦСКА Димитър Борисов и Иво Иванов са виновни за "Казанската афера". Часове преди "сините" и "червените" да излязат в четвъртък срещу римските грандове Лацио и Рома, Батков заяви пред Дарик радио, че босовете на армейците "са поръчители на целия този театър, който ни сполетя"

Сред резила с "продажбата" на Живко Миланов, Дарко Тасевски, Зе Соареш и Юсеф Рабех в навечерието на вечното дерби миналата неделя, Батков заяви, че част от лицата, които са го заблудили, че Рубин Казан се интересува от футболистите, били руснаци, но за измамата получили помощ и от български мениджъри. Тази версия бе лансирана от Батков чрез футболния клуб и собствения му вестник "Стандарт".

Преди два дни градският прокурор на София Николай Кокинов каза, че Батков вече е разпитан по случая и е образувана проверка за пране на пари. Разследващите потърсили и съдействието на международните полицейски служби, за да се стигне до мнимите посредници между българския шампион и руския футболен шампион.

"За мен поне всичко е ясно. Извършителите са ясни и поръчителите са ясни. Подали сме жалба до главния прокурор, като съм посочил, кои са според мен извършителите. Не се притеснявам, да ме съдят за клевета. Поръчителите са Димитър Йосифов Борисов и Иво Иванов", заяви в четвъртък Батков.

"Ясна е сумата, която е депозирана в една европейска държава. Заявявам го абсолютно ясно, без да се притеснявам, от 20 години съм адвокат. Призовавам службите да довършат започнатото, българските органи да си свършат работата. Министър Нейков (спортният министър – б.р.) също да си събере задълженията за три прекрасни съоръжения, които се ползват. Ще искам Вальо Михов да събере професионалната лига и да изхвърлим тези хора, те нямат място в българския футбол. Те има адски много да обясняват", продължи Батков.

Той продължи разясненията си по скандала така: "Поръчителите са едно лице от арменски произход и двама българи, единият от които действащ футболен съдия, един руснак от организираната престъпност в Москва, както и двама от босовете от местната мафия – Гриша от Москва и Сергей от Санкт Петербург".

Батков обвини "тия двамата хубавци" в тежки престъпления – според посочените от него две лица от Москва и Санкт Петербург са участвали в схема за манипулиране на крайните резултати от спортно състезание. Едното престъпление, според него, е крупно залагане в няколко тотализатори, по всяка вероятност някои от тях са нелегални, но не са на територията на България. "Заложили са крупна сума, ясно е каква и къде е депозирана в брой – в една европейска държава. Ясно е каква е горе-долу печалбата", допълни Батков.

"Второто престъпление е манипулирането на резултата от спортно събитие, въз основа на което е и залагането, и измамата, на която бях подложен аз и Левски", посочи той.

"Това е работа на руската организирана престъпност. Ще се почувствам удовлетворен, едва когато си получат заслуженото", продължи собственикът на Левски.

"Това е национално предателство. Не може в този спорт да се действа с методи на организираната престъпност. Погрижили са се да спечелят на всяка цена. Аз не съм лаком човек и не се лакомя за нищо. Под всичко това съм се подписал и всичко от вчера е в главна прокуратура. Казах, че няма да оставя нещата до тук. Така ще бъде докато всичко не се изчисти", зарече се Батков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?