Батков сдаде "Левски" на близки до Борисов и Пеевски

Адвокатът отстъпи акциите си на Иво Тонев, Александър Ангелов и Николай Иванов

Иво Тонев, Николай Иванов, Александър Ангелов. Колаж: БГНЕС

Дългогодишният собственик на столичния футболен клуб "Левски" Тодор Батков се оттегли от позицията си, отстъпвайки безвъзмездно контролния пакет акции на председателя на Управителния съвет Иво Тонев и на още двама души – Александър Ангелов и Николай Иванов.

Това стана факт по време на срещата между членовете на Надзорния и Управителния съвет на тима в сряда на Герена. Информации за предстоящата рокада по върховете на "Левски" се появиха още след загубата на отбора на финала за Купата на България от Черно море на 30 май.

Иво Тонев е бивш изпълнителен директор на "Локомотив" (София), ексшеф на спортния тотализатор и бивш общински съветник от ГЕРБ, който оглавяваше спортната комисия в Столичната община.

Той влезе в управата на "Левски" по време на първия премиерски мандат на Бойко Борисов. Според непотвърдена официално информация тогава във финансирането на "Левски" участваше и изключително близкият на лидера на ГЕРБ строителен предприемач Александър Сталийски, който неведнъж е заявявал интереса си към клуба.

Александър Ангелов пък е адвокат, който от години гравитира около бизнеса на депутата от ДПС Делян Пеевски. Ангелов и партньорът му Гено Андреев участваха например в сделката за недовършената сграда на ИПК "Родина", представлявайки купувача в лицето на дружество, управлявано от майката на Пеевски - Ирена Кръстева. Адвокатът фигурира и като представител на офшорна компания, която изненадващо придоби дяловете на Денис Ершов и Александър Мелник в "Петрол холдинг".

Александър Ангелов и до момента бе част от Надзорния съвет на "Левски", докато бизнесменът Николай Иванов е ново лице в управата на отбора. До края на лятото се очаква да влезе и четвърти акционер в вековния клуб. По неофициална информация на Mediapool първоначалната идея е била именно Александър Ангелов да бъде представен като наследник на Батков, но той е отказал. Затова се е преминало и към варианта акциите на досегашния президент на отбора да бъдат разпределени между трима души.

Очаква се, че човекът, който ще се занимава с финансирането на отбора да е Иво Тонев. Откакто той влезе в управата на "Левски" по време на първия мандат на Борисов, сред "сините" привърженици се споделя впечатлението, че той представлява пряко интересите на лидера на ГЕРБ. Самият Борисов никога не е признавал това, макар да е заявявал, че през последните години лично е покровителствал кариерата му.

"Нямам пръст в избора на Иво Тонев. "Левски" и новите спонсори са го направили и според мен не са сбъркали. Аз го подкрепих за председател на спортната комисия към Столичната община и той оправда очакванията ми. Открихме стотици спортни площадки. Тонев определено се справи с всички задачи. После го ангажирах с тотото, където увеличиха много приходите. И съм доволен, защото в кризата тези пари отиват директно за спорта. Навсякъде, където съм поставил хора, те умножават това, което е било постигано до момента", коментира лаконично темата "Тонев" Борисов пред "Труд" през януари 2012 г.

Батков бил впечатлен от представените му "платформи и програма"

Новината за преструктурирането на ръководството на отбора бе потвърдена лично от Батков на специална пресконференция след срещата на Управителния и Надзорния съвет в сряда.

"Вече 17 години се виждаме с вас и винаги през тия 17 години аз съм в някакво качество на "Левски", сега е последният път, в който аз ще говоря като мажоритарен акционер, председател на Надзорния съвет или президент", емоционално започна изказването си досегашният собственик на "сините".

Припомняйки, че по време на управлението си е налял в отбора между 44 и 45 млн. лева, той увери, че прехвърля акциите си напълно безвъзмездно. Като причина за решението си посочи факта, че "последните няколко години при мен нещата се влошиха, просто моите бизнеси определено не вървят, сви се и пазарът".

"Доста мислих, говорих с различни хора и в крайна сметка бях впечатлен от представените ми платформи, програма, заверение и потвърждение за реално осигурено финансиране, което да гарантира нормален бюджет на "Левски" и сега имам удоволствието да съобщя, че реших да прехвърля притежаваните от мен 98.2% в равно съотношение на трима души – на Иво Тонев, на Александър Ангелов и на Николай Иванов", обяви още Батков.

Той не спомена и дума за взаимоотношенията между Ангелов и Пеевски, представяйки адвоката просто, като "колега, който започна в адвокатската къща която ръководя през 1998 г.". Добави и, че новият акционер в "Левски" помагал през последните години в управлението на клуба, включително и чрез "осигуряване на допълнително финансиране". Откъде Ангелов е осигурявал това "допълнително финансиране", Батков не уточни.

Николай Иванов пък бе представен като собственик на групата фирма "Юпитер" от Пловдив и като член на строителната камара. Той не присъстваше на пресконференцията заради неотложни бизнес дела в чужбина.

"Днес депозирах в клуба със заявление своята оставка като председател и член на Надзорния съвет и поисках да бъде свикано Общо събрание, на което да бъда освободен. Преставам да бъда акционер, респективно президент на "Левски", за да продължа да бъда левскар и да помагам, с каквото мога", добави през сълзи Батков.

Тонев обяви курс към "финансова дисциплина" в следващите 3 години

"Няма да има един човек, който да идва и да налива чували с пари, това време отмина отдавна. Водим доста напреднали преговори с една много голяма компания, която може да ни бъде основен спонсор, но може да бъде и акционер – такова е нашето предложение, такова е и нашето виждане. Ако това се случи акционерите ще бъдат съответно четирима", обяви от своя страна Иво Тонев, добавяйки, че новото ръководство има желание да даде "определен процент" от акциите на привържениците.

По неофициална информация на Mediapool въпросната компания е "Виваком", която вече бе обявена като евентуален нов спонсор на "сините". По думите на Тонев годишният бюджет на отбора ще възлиза на 6.5 млн. лева, от които 200 000 лева месечно ще отиват за заплати на мъжкия състав и треньорския екип. Спортният директор Георги Иванов и изпълнителният директор Константин Баждеков засега запазват позициите си в управата.

"Бюджетът може да расте единствено, ако всички заедно гледаме в една посока – ръководство и публика. Категорично "Левски" ще се управлява от Управителен съвет, еднолични решения няма да се взимат. Дейността ще бъде контролирана от Надзорния съвет, както и от всички фенове", добави Тонев.

Основният приоритет пред новото ръководство е в следващите 3 години "Левски" да изплати всичките си задължение и да се превърне в "стабилен клуб". В момента отборът има задължения за 4.5 млн. лева към НАП, които трябва да бъдат изчистени в следващите 3 години, уточни още Тонев.

Александър Ангелов пък поясни, че управлението на "сините" ще бъде под формата на "акционерна структура без мажоритарен акционер – нито един от миноритарните акционери няма да има решаващ глас".

Помолен да коментира взаимоотношенията си с Пеевски, адвокатът призна, че познава депутата от ДПС "от 3-4 години", но отрече да го представлява юридически. Твърденията, че Пеевски индиректно влиза в упралвението на "Левски", Ангелов определи като "спекулативни".

При Батков "Левски" преживя исторически успехи и унижения

По време на 11-годишното управление на Тодор Батков отборът на "Левски" записа някои от най-големите успехи в историята си на национално и международно ниво, но след това тръгна стремително надолу, за да стигне до сегашното положение, което безспорно е най-лошото за 101 години назад.

През 2006 г. и 2007 г. тимът последователно достигна до четвъртфинал в турнира за Купата на УЕФА (сега Лига Европа – бел.ред.) и стана първият български отбор, влязъл в групите на Шампионската лига, което се приема за най-големият международен успех на "сините".

През следващите години обаче "Левски" влоши представянето си, влизайки на два пъти в групите на Лига Европа и претърпявайки след това серия от срамни отпадания в квалификационната фаза на турнира. В българското първенство "сините" успяха да спечелят само една титла – през 2009 г., след което записаха 6 поредни години без трофей, в които изпуснаха в последния кръг шампионското отличие през 2013 г. и загубиха два финала за Купата на България – през 2013 г. и 2015 г.

Изключително слабото представяне на отбора в последните години, съчетано със сериозните му финансови проблеми, влоши допълнително и без това не особено добрите отношения между Батков и публиката. Миналата година се стигна дори до учредяване на Тръст на привържениците на "Левски", който си постави за цел да работи за постепенното изтласкване на адвоката от позициите му в тима.

Адвокатът така и не изпълни обещанието си да прехвърли 15% на феновете

Като знак на добра воля Батков пое ангажимент да прехвърли безвъзмездно на тръста 15% от акциите си в клуба срещу това привържениците да поемат част от финансирането на детско-юношеската школа. Това обаче така и не се случи, тъй като Батков не изпълни обещанието си.

През това време тръстът и Националният клуб на привържениците (НКП) на "Левски" организираха честването на 100-годишния юбилей на "сините" с демонстративен мач срещу Лацио на 23 май м.г. Събитие, за което ръководството на "Левски" не бе предприело никаква предварителна организация и провеждането му висеше на косъм.

След това "сините" привърженици предприеха серия от акции за подпомагането на школата на тима, а през февруари т.г. организираха и спортно шоу в зала "Арена Армеец" с цел да се съберат дарения за закъсалия баскетболен отбор на "Левски". Освен това тръстът и НКП се включиха активно в кампанията "Левски е твой", чиято цел бе да събере средства, с които футболният отбор да върне част от задълженията си, за да спаси лиценза за следващия сезон.

След поредния провал на отбора, губейки финала за Купата на България от Черно море в края на май, за пореден път в общественото пространство се завъртяха слухове, че Батков планира да се оттегли от управлението на клуба, оставяйки властта в ръцете на председателя на Управителния съвет Иво Тонев.

Ерата "Батков" започна след смъртта на Грашнов и оттеглянето на Чорни

Адвокатът постепенно овладя управлението на клуба след смъртта на предишния му президент Владимир Грашнов през 2001 г. Няколко години след това отборът бе издържан от руския бизнесмен Майкъл Чорни, който окончателно се оттегли през 2004 г. и Батков официално стана собственик на "Левски".

През 2009 г. Батков се сдоби с 90% от собствеността в клуба. Дотогава Чорни притежаваше около 20%. След решение на общото събрание на дружеството през декември 2008 г. за увеличаване на капитала от 750 хил. лв. на 15 млн. лв. той отказа да участва в увеличението и реши да продаде дела си. Батков като притежател на мажоритарния дял от малко над 70% се възползва от правото си и го изкупи.

През последните години обаче се появиха съмнения, че зад адвоката има и други необявени притежатели на голям дял от акциите в дружеството. В потвърждение на това "Капитал" съобщи през юли м.г., че още през 2011 г. част от акциите на Батков в "Левски" са били купени, а част от задълженията на клуба към него като кредитор са били цедирани от кипърска офшорка, позовавайки се на документи, с които разполага.

От договор за предоставяне на паричен заем ставаше ясно, че ден преди Коледа на 2011 г. между "Билдинг рисорт" ЕООД и кипърското дружество "Дигерасо Лимитед" е сключен договор за заем, по силата на който българската фирма предоставя 1 милион лева на офшорката, за да финансира покупката на акции в "Левски".

Съмненията, че Делян Пеевски е придобил част от клуба, все още не са разсеяни

"Дигерасо Лимитед" бе придобила 195 000 обикновени поименни акции и 120 000 поименни привилегировани акции от капитала на ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 000 лв. Уставният капитал на "Левски" е 750 хиляди лева, разпределен в същия брой акции. Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

След това Батков за пореден път декларира, че държи основната част от собствеността в клуба, уточнявайки, че въпросната офшорка била негова. Той обаче така и не показа никакви документи, удостоверяващи това.

В края на м.г. Батков капитализира дълговете на клуба към негови фирми, увеличавайки капитала му от 750 000 лева до 30 669 974 лева чрез издаване на нови 29 919 974 броя обикновени поименни акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност от 1 лев. Така адвокатът придоби 18 333 349 броя акции на обща стойност 18 333 349 лева. "Дигерасо Лимитед" пък стана собственик на 11 586 625 акции на обща стойност 11 586 625 лева, което представлява около 38% от Левски.

По неофициална информация на "Капитал" зад това офшорно дружество стои депутатът от ДПС Делян Пеевски. Фирмата "Билдинг рисорт", която отпуска заема на "Дигерасо Лимитид", за да закупи акции в Левски, е собственост на "Ареском", която от своя страна е 100% собственост на Александър Радев. Дружеството е от съзвездието фирми около банкера Цветан Василев и е заложено в КТБ в края на 2009 г. срещу заем от 2 милиона лева.

Самият Радев е управител и на "Си Ди дивелопмънтс", която е собственост на една от основните фирми на Василев ТЦ-ИМЕ. Той е и в борда на "Обединени български вестници" АД, което държи 90% от ИПК "Родина" и в две разпространителски фирми на вестници. Последните две са регистрирани на адреса на станалата известна сграда на бул. "Цар Борис III" в София, където в началото на скандалите между Василев и Пеевски през миналото лято имаше акция на прокуратурата в офиси.

Вестникът на Батков се оказа сред финансираните през фирми около КТБ

За близките отношения между Батков и кръга около двамата бивши партньори Василев и Пеевски свидетелства и фактът, че в. "Стандарт", собственост на адвоката, е сред медиите, получавали кредити от фирми, приближени до Цветан Василев. Такива данни оповести "Протестна мрежа" след свое разследване през август м.г.

Тогава стана ясно, че кредитите са раздавани на част от най-масовите вестници извън медийната група на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Заемите са били в размер на близо 30 млн. лева заедно с дължимите лихви и са били раздадени от фирми "пощенски кутии на КТБ" за три водещи дружества на медийния пазар.

Медийните групи са "Про нюз България" АД (издател на вестниците "Труд", "24 часа" и "168 часа" със собственик Венелина Гочева), "Обединени свободни медии" (издател на "Преса" и "Тема" със съсобственик Тошо Тошев) и "ГМ Прес", ("Стандарт прес", "Шоу", "Блиц", регионалните "Марица" и "Струма").

Именно "ГМ Прес", което е съиздател на "Стандарт" заедно с Батков се оказа сред тези получатели на заеми, които не са ги обслужвали. Заедно кредитите на "Шоу" и сайта "Блиц" и издател на регионалните "Марица" и "Струма" и още няколко медии – те възлизат на общо 6.4 млн евро, показваха още данните на "Протестна мрежа". "ГМ Прес" закупи 34% от в. "Стандарт" през август 2011 г., като още тогава имаше съмнения, че зад дружеството стоят Пеевски и майка му Ирена Кръстева, но това бе отречено от главния редактор на вестника Славка Бозукова.

Успоредно с това Тодор Батков все по-трудно успяваше да осигурява значително раздутия бюджет на "Левски", като се надяваше ситуацията да се подобри чрез сключването на спонсорски договор с руския държавен монополист "Газпром", което обаче минаваше през реализирането на "Южен поток", пропаднал окончателно през декември м.г. Оттогава насам финансовото състояние се влошава с всеки изминал месец, доказателство за което е и поредното съкращаване на бюджета за следващия сезон.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?