Бавария започва нов етап в борбата с коронавируса, като смекчава ограниченията

Маркус Зьодер

Германската провинция Бавария въвежда от четвъртък нови мерки за борба с коронавируса, предаде ДПА.

Ще отпадне изискването за носене в закритите обществени пространства на маски ФФП-2, но не и на обикновените хирургически маски. Ще бъдат също така отменени ограниченията, свързани с контактите и по-ранното затваряне на ресторантите и баровете.

Баварският премиер Маркус Зьодер каза, че предпазните мерки в най-голямата германска провинция вече ще се основават на принципа, че до много от обществените и частните обекти ще бъдат допускани само хора, които са се ваксинирали, преболедували са вируса или имат отрицателен тест. По-строги ограничения ще се прилагат за магазините и обществения транспорт.

Зьодер каза, че Бавария навлиза в нов етап от борбата с коронавируса.

Баварското правителство също така реши да спре да използва седемдневната заболеваемост като критерий за налагане на по-строги ограничения. В бъдеще решенията ще се взимат в зависимост от запълването на болничните легла. При високо ниво на хоспитализациите се предвижда налагане на по-строги мерки - като възобновяване на задължителното носене на маски ФФП-2 или връщане на ограниченията на контактите.

Властите на Берлин съобщиха, че от идния уикенд в столицата ще бъдат отворени дискотеките, но до тях ще имат достъп само ваксинираните срещу коронавируса или прекаралите болестта, предаде Франс прес. Разрешава се отваряне на сауните и турските бани за ваксинираните и оздравелите.

Ще бъдат засилени проверките в ресторантите и сходни заведения, за да се види дали клиентите имат сертификат за ваксинация, документ за преболедуван Covid-19 или отрицателен тест за коронавируса.

Споделяне

Още от Коронавирус

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?