Баварските консерватори искат по-строги мерки срещу мигрантите с отказано убежище

Баварските консерватори искат по-строги мерки срещу мигрантите с отказано убежище

Вътрешният министър на южната германска провинция Бавария Йоахим Херман призова за по-строги мерки срещу мигрантите, на които е отказано убежище в Германия, включително и депортирането им в кризисни зони, като Афганистан, предаде Ройтерс.

Това свидетелства за засилващия се разрив между канцлерката Ангела Меркел и нейните консервативни баварски съюзници от Християнсоциалния съюз с приближаването на парламентарните извори в страната догодина през есента, отбелязва агенцията.

Натискът върху Меркел се засилва и заради големия напредък на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" на последните провинциални избори.

Според вестник "Билд" Херман е се е обявил за репатрирането на мигранти от северните райони на Афганистан и други кризисни райони, на които е било отказано убежище - нещо, което правителството на Меркел досега отказваше да прави. Той е настоял също за създаване на транзитни центрове по границите на Германия, където мигранти, пристигащи в страната без паспорти или други документи за самоличност, да бъдат задържани.

"Някой, чиято самоличност не може да бъде достоверно установена, не може да бъде оставян да броди из Германия. Тези, които пристигат без документи и не могат да докажат своята идентичност, трябва да бъдат задържани с намерение за връщане обратно", посочил Херман, цитиран от Ройтерс.

Той се обявил също така за въвеждане на задължителен таван за броя на мигрантите, на които се разрешава да влязат в Германия, и за премахване на двойното гражданство. Това бе ключово искане на баварски Християнсоциален съюз, включено в негов петстраничен документ с искания, който ще бъде одобрен на срещата на ръководството му през уикенда в Шварценфелс и представен на канцлера Меркел.

Резултати от социологическо проучване на института "Емнид", публикувани днес в друг германски вестник - "Велт", сочат, че 58 на сто от запитаните смятат Ангела Меркел за подходящ политик за канцлерския пост в държавата. 54 на сто от хилядата запитани са на мнение, че тя трябва отново да се бори за канцлерския пост, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Европа