Баварските съюзници на Меркел претърпяха унизително поражение

ХСС с най-нисък резултат от 1954 година, но вотът е и срещу управляващата коалиция

Хорст Зеехофер и Ангела Меркел

Християнсоциалният съюз (ХСС), консервативните баварски партньори на германската канцлерка Ангела Меркел, отбелязаха най-лошото си представяне на регионални избори в провинция Бавария от повече от шест десетилетия.

С 37.2 на сто от гласовете според предварителните резултати ХСС печели под 40 на сто в Бавария за първи път от 1954 г. насам.

Антиимиграционната партия "Алтернатива за Германия", повтори постижението си от националните избори - някога смятано за невъзможно - и ще влезе в националния парламент, печелейки 10,7 на сто от гласовете, въпреки че остава на четвърто място зад ХСС, Зелените (със 17.8 на сто) и "Свободните избиратели", които получиха историческия резултат от 11.6 на сто.

ХСС управлява провинцията от десетилетия благодарение на комбинацията от простонародна реторика, обещания да защити родния край и стремежа към икономически успехи, пише "Гардиън".

Меркел коментира в понеделник, че тежката загуба на нейните съюзници консерватори е показала, че избирателите са изгубили доверие в правителството и обеща да се бори за връщането му.

"Поуката за мен от това е, че аз, като канцлер, съм длъжна да гарантирам доверието да бъде извоювано отново. Ще работя за това с всичките си сили", каза Меркел на среща с представители на германската промишленост.

Канцлерката призова членовете на правителството да прекратят раздорите помежду си за имиграцията, предаде Франс прес.

Меркел порица особено остро Християнсоциалния съюз (ХСС), баварското дясно крило в собственото ѝ политическо семейство, който не престана да критикува нейната имиграционна политика и предизвика няколко правителствени кризи, обвинявайки я в прекалена толерантност след пристигането в Германия през 2015-2016 г. на над един милион кандидати за убежище.

Сега всички погледи са вперени в германския министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер, отбелязва ДПА.

Спорната му роля в националната политика е смятана за една от основните причини, поради които ХСС загуби над 10 процентни пункта в сравнение с предишните регионални избори.

В понеделник той отхвърли призивите да подаде оставката като лидер на ХСС.

"Няма да водя разговори за кадрови промени", заяви Зеехофер в отговор на журналистически въпрос дали ще се оттегли след безпрецедентно лошите резултати на партията му.

"Не и по моя инициатива", каза той.

В същото време Зеехофер призна, че ще трябва да се направят промени заради "трудните" резултати. Той обаче не даде подробности.

На заседание в Мюнхен днес ръководството на ХСС единодушно подкрепи кандидатурата на досегашния премиер Маркус Зьодер за следващ министър-председател на Бавария.

Вотът е и срещу управляващата коалиция

"Резултатът в Бавария е гласуване срещу широката коалиция в Берлин", пише в. "Велт", цитиран от Ройтерс.

Германският вътрешен министър доведе коалиционното правителство до ръба на провала по-рано тази година, настоявайки кандидатите за убежище да бъдат връщани на южната граница на страната, припомня ДПА.

Драматичният спад на популярността на ХСС съвпадна с пристигането на около 1 милион бежанци в Германия през лятото на 2015 г., които преминаха през Бавария, предизвиквайки несигурност и ксенофобия.

Ръководството на партията направи всичко възможно да хвърли вината за нарастващото чувство за нестабилност върху бежанската политика на Меркел.

Освен това партията въведе закон, който изисква в класните стаи и обществените сгради да се окачи разпятие и забрани закриващите лицето ислямски облекла.

Сблъсъкът между ХДС и ХСС заради бежанската криза едва не доведе до разпадане на нестабилното коалиционно правителство. Но през седмиците преди изборите проучвания показаха, че твърдата позиция на ХСС, разклатила коалицията, е довела до загуба на избиратели, решили да подкрепят други партии.

Ръст на доверието в Зелените

Вместо да се прехвърлят към антиимигрантската крайна десница обаче, повечето избиратели подкрепиха либералните Зелени, които се обявяват в подкрепа на бежанците.

Политическото земетресение потвърди не само намаляващата популярност на правителството на Меркел, а и стряскащото отслабване на големите партии в Европа: някогашното протестно движение в защита на околната среда сега е втората най-силна партия в Бавария. Ефектът от това ще се усети и в Берлин. Някои вече поставят под въпрос дали Меркел ще успее да довърши четвъртия си мандат, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Вероятно най-интересният резултат от вчерашните избори е, че антиимигрантските лозунги, призоваващи за край на "бежанския туризъм" и обещания за защита на границите, не увеличиха много подкрепата за използващите ги консерватори, нито за крайната десница, както се очакваше от месеци.

Вместо това най-голяма подкрепа получиха Зелените, почти удвоявайки резултата си. Тяхната платформа предвижда отворени граници, либерални ценности и борба срещу климатичните промени.

Очевидно баварският електорат е по-диверсифициран в сравнение с времената, когато в провинцията доминираха социално консервативните избиратели и представителите на селските райони. 40 на сто от новите поддръжници на Зелените в цяла Германия са предишни поддръжници на дясноцентристките сили, показва проучване на социологическия център "Форза".

Германският министър на външните работи Хайко Маас, който е социалдемократ, смята, че популистката стратегия на баварския Християнсоциален съюз (ХСС), който на изборите в южната провинция вчера записа най-слабото си представяне, е била "пълен провал".

"ХСС трябва да си направи изводи от факта, че стратегията му на АзГ за конфронтация и възприемане на становища беше пълен провал", каза Маас в Люксембург, където участва в среща на външните министри от ЕС.

В същото време миграцията стана причина по-националистическата фракция сред консерваторите да прехвърли подкрепата си към крайнодясната "Алтернатива за Германия".  

Споделяне

Още по темата

Още от Европа