Баварският ХСС призова към по-строга бежанска политика

Баварският Християнсоциален съюз (ХСС) призова към по-строг подход в политиката на Германия спрямо бежанците, предаде ДПА. Партията, която е традиционен коалиционен партньор на управляващия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, се обяви за ускоряване на извеждането от страната на хората, които са кандидатствали за убежище, но не са получили бежански статут.

"Който от чисто икономически причини злоупотребява с правото на убежище като право на имиграция, трябва бързо да напусне Германия", се посочва в документ, подготвен за закритото заседание на ХСС в град Вилдбад Кройт. Правото на младите бежанци да останат в страната обаче трябва да бъде разширено, ако те ходят на училище или са се включили в обучителни курсове.

ХСС е най-малката от трите управляващи партии в Германия, която е представена само в Бавария, а партньорът ѝ ХДС - в останалите 15 федерални провинции. В Бундестага двете партии имат единна парламентарна група, но ХСС иска да придаде на групата си в парламента на Бавария собствена идентичност, отбелязва ДПА. Често баварската партия се представя като по-консервативна от ХДС.

Заседанието във Вилдбад Кройт се следи с голямо внимание, тъй като на него ХСС в началото на януари очертава курса си за новата година. Още през 2014 година партията включи в дневния си ред имиграцията със спорния лозунг "Който мами, вън" срещу предполагаемите злоупотреби със социални помощи от имигранти от България и Румъния.

По-късно проучванията на федералното правителство откриха сравнително малко конкретни такива случаи, но въпреки това през ноември Бундестагът прие редица мерки за ограничаване на т. нар. социален туризъм.

Споделяне

Още от Европа