Баварският ХСС върви към коалиция с партията "Свободни избиратели"

Хуберт Айвангер и Маркус Зьодер

Проучвателните разговори за създаване на коалиция между провалилия се на изборите за регионален парламент Християнсоциален съюз (ХСС), управляващ в германската провинция Бавария, и други партии след изборите вървят към сделка със Свободни избиратели (СИ), предаде ДПА.

Лидерът на СИ Хуберт Айвангер излезе снощи от срещата с премиера на провинцията Маркус Зьодер от ХСС с думите, че се готви за реални преговори в петък.

Зьодер каза, че в четвъртък ХСС ще реши с коя друга партия да започне реални преговори.

"Не можах да установя никакви червени линии, които да не могат да бъдат преодолени", каза Айвангер след тричасовата среща.

Маркус Зьодер описа срещата като "изключително конструктивна", макар че има много въпроси, които се нуждаят от обсъждане, защото становищата са различни.

Като посочи проточилите се преговори за коалиция след федералните избори през септември 2017 г., Айвангер каза, че подкрепя бърз старт на формирането на коалиция в провинция Бавария.

Той изтъкна, че целта му е да работи целенасочено по подробностите вместо да дава публичност на междинни резултати.

За разлика от тази среща, последвалите разговори на Зьодер с Лудвиг Хартман и Катарина Шулце от Зелените, класирали се втори след ХСС, разкриха дълбоки разделения, както посочи Хартман.

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер посочи малко след неделните избори, че Свободни избиратели са техният предпочитан коалиционен партньор.

Споделяне

Още от Европа