Баварският съюзник на Меркел загуби мнозинството си за първи път от 56 години

Християнсоциалният съюз все пак се представи по-добре от прогнозите, Зелените са втори

Лидерът на ХСС и федерален вътрешен министър Хорст Зеехофер и досегашният премиер на Бавария Маркус Зьодер

Християнсоциалният съюз, главният консервативен съюзник на Ангела Меркел, претърпя в неделя исторически провал на регионалните избори в Бавария и отслаби допълнително правителството на германската канцлерка, предаде Франс прес.

На регионалните избори баварските избиратели наказаха съюзниците на Меркел, посочва Асошиейтед прес.

ХСС - сестринската партия на Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и неин коалиционен партньор във федералното правителство, бе доминиращ в провинцията от 50-те години на миналия век. Днес той получи около 36 на сто от гласовете и остава първа политическа сила, но с 11 процента по-малко в сравнение с изборите през 2013 г. и губи абсолютното си мнозинство в регионалния парламент.

Това е най-лошият резултат на ХСС в Бавария, в чийто парламент партията имаше абсолютно мнозинство през последните 56 години (с изключение на пет) и управляваше процъфтяващата германска провинция в продължение на 61 години. Сега ХСС ще трябва да търси некомфортна коалиция с една или повече други партии. "Това е горчив ден за Християнсоциалния съюз", каза неговият генерален секретар Маркус Блюме.

Все пак резултатът на баварските консерватори е по-добър от прогнозите, които от седмици насам им отреждаха 33%.

Лоша новина за г-жа Меркел е, че и другият ѝ партньор в германската управляваща коалиция - социалдемократите, понасят удар с получените 9-10 процента от гласовете, отбелязва АФП.

Печеливши от изборите са Зелените, които стават втора политическа сила с 18-19 на сто от  гласовете.Трети са Независимите консерватори - Свободните избиратели на Бавария с около 11,5 процента.

Крайнодясната Алтернатива за Германия, която е против Меркел и против имиграцията получава 11 на сто от гласовете., а последни са Свободните демократи с 5 на сто.

Възможни партньори на ХСС са Свободните избиратели - местна дясноцентристка партия, и Свободните демократи, прогнозира Асошиейтед прес. Друга възможност са Зелените, които по традиция са опоненти на ХСС, имат по-либерален подход към миграцията и поставят акцент върху екологичните проблеми.

Предстои да се види дали и как резултатите от изборите в Бавария ще се отразят на стабилността на правителството на Меркел. "Вторичните трусове" от тези избори могат да се забавят, защото на 28 октомври ще има регионални избори и в съседната провинция Хесен, добавя АП.

Споделяне

Още от Европа