Баварският вътрешен министър е срещу бързото приемане на България в Шенген

Йоахим Херман. Снимка: БГНЕС

Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман категорично се обяви против бързото приемане на България в Шенген. Той посочи, че това е позицията на партията му – Християнсоциалния съюз, която е традиционен коалиционен партньор на християндемократите.

В дългосрочен план членството на България и Румъния в Шенген е не само желателно, но и задължително. Ние искаме всички страни-членки на ЕС да се интегрират в структурите му. Но в този момент приемането на България е изключено, тъй като е още рано за това. Разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани, посочи Херман в интервю за вестник "Ди Велт”, цитирано от БНР.

Все още е опасно да приемем България заради високото ниво на корупция и големите ѝ проблеми с организираната престъпност, смята министърът.

Тези проблеми поставят под въпрос сигурността на границите. Няма как да обосновем пред гражданите си, че връщаме границата с Австрия, за да се борим с бежанската криза, а в същото време махаме границите с България и Румъния. Още повече, че България е и външна граница на ЕС, заяви Херман.

Българският премиер Бойко Борисов нееднократно повдигна въпроса за скорошно членство на България в Шенген и беше подкрепен от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е съгласна с Юнкер, но не се ангажира с дата.

По време на визитата и в България по-рано този месец тя подкрепи “скорошно", но поетапно влизане в Шенген.

"Не мога да кажа конкретна дата, но според мен постепенно ще започне да се въвежда, първо по летищата", посочи тя.

Европейските институции периодично призовават за приемането на двете страни в Шенген, тъй като те са изпълнили техническите условия за членство, но някои страни все още имат резерви заради пропуски в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа