Бави се експресното издаване на здравни карти за ЕС

Бави се експресното издаване на здравни карти за ЕС

С близо две седмици закъснява въвеждането на експресна поръчка за издаването на европейската здравна карта, която замества здравната застраховка при пътуване в Европейския съюз, научи Mediapool в понеделник. Изработването на картите за пет дни ще започне най-рано до края на седмицата.

От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и фирмата, която приема заявленията и изработва картите - “Ким 2000”, потвърдиха, че към момента не се издават документи за пет дни.

Сайт обяснява какви здравни грижи се покриват в чужбина

Европейската комисия създаде специална интернет страница, на която хората, които пътуват в ЕС могат да намерят подробна информация за използването на европейската здравна карта,  съобщиха в понеделник от представителството на Европейската комисия в България.

Сайтът http://ec.europa.eu/employment_social/social_security_schemes/healthcare/index_en.htm обяснява условията за покриване на разходите за здравни грижи зад граница от националните системи за социално или здравно осигуряване. Можете да намерите и примери кои точни здравни грижи се покриват от националните здравни фондове в различните ситуации при пътуване в чужбина.

Целта на интернет страницата е да даде на гражданите обща представа за техните права, се посочва в съобщението.

С европейската здравна карта българите, които пътуват в страните от ЕС, получават безплатна спешна и неотложна медицинска помощ. Документът важи и в държавите от Европейското икономическо пространство - Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, и се издава само на хора с непрекъснати здравни права.

В първите дни на януари, когато започна подаването на документи, също имаше проблем с издаването на здравната карта. Тогава лошата организация и големият брой на желаещите да се сдобият с документа създадоха дълги опашки пред офисите на “Ким 2000”.

Експресната услуга трябваше да започне от началото на февруари, но се е забавила заради софтуерен проблем, обясниха от НЗОК пред Mediapool. Оттам се надяват, че до края на седмицата затрудненията ще бъдат отстранени, но не могат да се ангажират с конкретна дата.

Според Калчо Хинов, собственик на “Ким 2000”, проблемът се дължи на лошата комуникация между касата и Националната агенция за приходите по отношение на здравноосигурителния статус на пациентите. По думите му фирмата има готовност експресната поръчка да стартира веднага.

Очаква се заявката за пет дни да стартира през следващите седмици, уточни Хинов.

От касата подчертаха, че хората, които трябва да пътуват спешно в чужбина, могат да извадят удостоверение, което временно замества картата. То е безплатно и се издава от всички регионални здравни каси в страната за един ден.

Граждани се оплакаха пред Mediapool, че в страната има проблем и със стандартната поръчка – вместо да са готови за 30 дни, какъвто е посоченият срок, картите се изработват със закъснение.

Хинов обаче отрече да има такъв проблем. Има такива случаи, но те са единични. Навсякъде издаването на картите върви гладко и няма опашки, подчерта той.

Във времето се натрупаха доста заявления в касата и като при всяка нова услуга възникват технически проблеми, които се отстраняват на момента, каза Хинов. По думите средно на ден в страната се подават от 300 до 500 заявления за европейска здравна карта.

Споделяне

Още от България