Радан Кънев:"Ченалова не е единствената "гнила ябълка" в съдебната система"

Бави се изборът на фирма, която да търси парите на КТБ

Реформаторският блок ще залага на силни кандидат-кметове в над 50 общини

Радан Кънев, сн. БГНЕС

Изборът на международна разследваща фирма, която да бъде ангажирана да разследва източването на КТБ, се бави, каза в четвъртък пред БНТ лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев и настоя за ускоряване на процедурата. Нужни са много сериозни специалисти, които да проследят къде са тези пари, защото става дума за схема за източване на банката, заяви той.

Парите в КТБ не са изгубени, но трябва да бъдат намерени, смята Кънев. Държавата, вложителите и Фондът за гарантиране на влоговете са в момента големите кредитори на КТБ, които очакват събирането на парите. Рано е за прогнози, но е видимо, че опитите за прикриване на следите на тези пари са много сериозни, изтъкна депутатът. Според него обаче е видимо, че този път има институции.

"Продължават конкурсните процедури за подобна компания, но определено има забавяне. Добре е, че НАП си влезе в ролята и наложи серия от запори на фирмите, свързани с КТБ", каза Кънев.

Фирмата, която да проследи паричните потоци от КТБ, трябва да бъде избрана от временните синдици на банката. В последния им отчет за свършеното за първите две седмици управление на банката с отнет лиценз пише, че чакат указания от Фонда за гарантиране на влоговете как да подберат компанията.

КТБ е политическа пирамида, посочи той и добави, че всички, които са били на власт, в една или друга степен са ''вътре''.

Нали не се си представяме, че този човек с мустаците (Цветан Василев бел. ред.) е откраднал сам няколко милиарда лева, запита Кънев. На първо място самият той има интерес да не проговори, защото всичко, което каже, го "накисва".

Освен банкерът по думите на Радан Кънев интерес да се замълчи имала и прокуратурата, тъй като "под носа" ѝ е извършено разграбването.

"Приключилото дело по КТБ няма да даде отговор на въпроса КОЙ. Това може да направи само прокуратурата, която да провери извършените престъпления", каза лидерът на ДСБ и изрази съмнение, че прокуратурата в сегашния си състав ще бъде ефективна по този казус.

Ченалова не е единствената "гнила ябълка"

Кънев коментира и другата актуална тема - обвинението и задържането на съдия Румяна Ченалова. Според него арестът ѝ е положителен знак. Важно е според него дали това ще бъде изолиран случай, или ще има последователност на действията. Наивно било да си представяме, че Ченалова е единствената гнила ябълка в съдебната система. Ако не се промени системата и не заработи прозрачно, ако няма и добре работеща прокуратура, рискът един човек, който е създал проблеми, да бъде заменен от друг, е винаги на дневен ред, предупреди Кънев.

Софийският градски съд (СГС) стана ядро на корупционно практики и е добре, че съдия е разследван, добави той.

Съдия Румяна Ченалова бе задържана за 72 часа и се намира в ареста на Национална следствена служба с обвинение, че е нарушила служебните си задължения по Закона за съдебната власт и процедурите по Гражданския процесуален кодекс по висящо пред Софийския градски съд търговско дело. В петък прокуратурата поиска постоянното задържане на Ченалова.

По думите му законопроектът на ГЕРБ, който предвиждаше разширяване на правомощията на главния прокурор и който беше оттеглен, е щял да замърси съдебната система. ''Това приключи преди Великден и сега вървим уверено към пълноценна съдебна реформа и дай Боже, към конституционна промяна'', заяви Радан Кънев.

Кънев е оптимист, че искането за пълноценна съдебна реформа и за опит за конституционна промяна в частта за съдебната власт, ще се случи и то в ускорени темпове.

"Който си мери партийната сила на местни избори, ще се заблуди много тежко"

Реформаторите работят активно по подготовката на кандидатите си за местните избори. Попитан дали РБ влиза в битката за кмет на София, той отговори, че няма такава битка. Най-важното за столицата е управлението на бюджета ѝ.

''Според мен София харчи твърде много пари за твърде малко резултати'', подчерта Радан Кънев. Той беше категоричен, че не е доволен от управлението на столицата, именно защото се харчи твърде много за твърде малко.

Няма да сме готови с кандидати за кметове във всички 265 общини, но в над 50 общини ще имаме най-добрия кандидат и ще се надявам да спечели, заяви още Кънев.

"Местни избори има на всеки 4 години и освен това са събитие, на което хората отиват и гласуват за най-добрия кмет, много често без да знаят от коя партия е. Опитите да се партизира изборът на кмет, са трагични. Ако някой тръгне да си мери партийната сила на местни избори, ще се заблуди много тежко", каза лидерът на ДСБ.

Според него "единствената партия, която може да си мери силата на местни избори е ДПС, защото разчита на две групи избиратели - едната етнически, а другата финансово определена".

Съпредседателят на РБ за пореден път похвали здравния министър Петър Москов за това, че защитил присъствието си в кабинета. Той отличи и правосъдния Христо Иванов и външния министър Даниел Митов. Това скоро ще важи и за министър Тодор Танев, прогнозира Кънев.

Още по темата
Още от България