Бави се изготвянето на шумови карти на градовете у нас

Картите, които трябва да покажат кои са най-шумните точки в населените места в страната и да набележат мерки за намаляване на децибелите, се бавят. Това стана ясно от отговора на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров по време на парламентарния контрол.

Крайният срок за разработването на стратегическите карти за шум - 30 юни 2007 година, няма да бъде спазен, каза екомиистърът.

Ръководеното от него ведомството опитало, "но не е успяло да въздейства решаващо за преодоляване на закъснението, тъй като няма контролни функции за спазването на разпоредбите на закона от страна на местните организации", оправда се Чакъров.

Той посочи, че разработването на тези шумови карти за градовете с над 250 хил. души било ангажимент на техните кметове, на които екоминистерството само оказвало "методическа помощ".

На общините било напомнено за сроковете, в които картите трябва да бъдат разработени и предоставени на МОСВ за одобрение, но досега само от община Пловдив информирали, че подготвят обществена поръчка изработването на такава карта.

Ще бъдат положени всички възможни усилия за изготвянето на шумовите карти и предприемането на мерки за намаляване на вредното въздействие на шума върху населението, обеща Чакъров.

Споделяне

Още от България