"Бавно и болезнено" възстановяване на световната икономика, България с 3.9% ръст

"Бавно и болезнено" възстановяване на световната икономика, България с 3.9% ръст

Очаква се глобалното икономическо възстановяване от коронавирусната пандемия да бъде "бавно и болезнено", а прогнозният отскок с 4.7 процента през 2021 г. едва ли ще компенсира миналогодишните загуби, причинени от свиването с 4.3% на световната икономика. Това сочи докладът на ООН за Световната икономическа ситуация и перспективи, обявен във вторник и цитиран от ДПА. Генералният ѝ секретар Антониу Гутериш пък предупреди за опасността светът да се разпадне на две части, донимирани икономически от САЩ и Китай.

В България прогнозният икономически спад от 4.2 процента за 2020 година ще бъде последван от растеж от 3.9 процента през 2021 година, който ще отслабне до 3.3 процента през 2022 година, според оценките на ООН.

Най-тежко бяха засегнати развитите икономики заради спирането на бизнеса в Европа и САЩ. Съвкупният икономически спад на развития свят е 5.6 процента за миналата година. Тази година се очаква техният брутен вътрешен продукт (БВП) да се увеличи с 4 процента, макар да има вероятност настъпилото влошаване на пандемията в Европа напоследък да влоши възстановяването, се отбелязва в доклада.

Според ООН развиващите се страни са постигнали по-слабо свиване през 2020 година – 2.5 на сто, а за тази година се залага на растеж от 5.7 процента.

Най-рязък спад миналата година е имало в латиноамериканските, карибските и южноазиатските икономики. И обратно, в страните от Източна Азия БВП нараства с 1 процента и се очаква да се увеличи с 6.4 процента през 2021 година вследствие на бързото възстановяване на Китай.

За САЩ след прогнозен спад от 3,9 процента за миналата година ООН очаква растеж от 3,4 процента тази година. В ЕС очакваният спад от 7.8 процента за 2020 година ще бъде последван от растеж от 5.2 процента през 2021 година, предвижда организацията. За Великобритания тя залага на нарастване на БВП с 6.8 процента тази година след свиване с 9.5 процента за миналата година, сочи още анализът на ООН.

И докато стимулите в размер на 12,7 трилиона долара предотвратиха тотален икономически колапс, огромните разлики между размера на стимулиращите мерки в богатите и бедните държави ги поставиха на различни траектории за възстановяване, констатират експертите на организацията.

"Дълбочината и тежестта на безпрецедентната криза предвещава бавно и болезнено възстановяване", коментира главният икономист на ООН Елиът Харис.

Трябва да започнем да стимулираме по-дългосрочни инвестиции, които очертават пътя към по-устойчиво възстановяване, така че да се избягват преждевременни икономии, и към предефинирана рамка за устойчивост на дълга, универсални схеми за социална защита и ускорен преход към зелена икономика, допълва той.

Икономическата криза, последвала пандемията, се оказа най-тежката за последното столетие, заяви на свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във видеовръзка на онлайн конференцията "Дневен ред Давос".

Над 2 милиона души починаха и сме в най-тежката икономическа криза от около сто години, каза той, но изрази увереност, че през 2021 г. светът има уникалната възможност да премине от нестабилност към устойчивост при възстановяването от пандемията. Затова е необходимо правителствата, международните организации, частният сектор и гражданското общество да работят заедно, смята генералният секретар на ООН.

Гутериш предупреди, че има опасност светът да се разпадне на две части, оглавявани от две икономики - Китай и САЩ.

Продължава да ме плаши вероятността от огромно разделение, при което светът се разпада на две части начело с двете най-големи икономики на Земята, с две различни доминиращи валути, собствени търговски правила, собствени интереси, собствени геополитически и военни стратегии, които дават нулев сбор, каза Гутериш във видеоизказването си.

Трябва да направим всичко, за да предотвратим такова разделение, призова генералният секретар на ООН.

Споделяне

Още от Бизнес