БАВП: Поведението на президента е опасно за България в настоящата криза

Българската Асоциация за Външна политика (БАВП) призовава президента да ревизира конфронтационния си подход и да подкрепи антикризисните мерки на правителството, тъй като страната е изправена пред големи рискове.

В становище, разпространено в сряда, БАВП посочва:

Намеренията и някои действия на правителството, целящи въвеждане на ред в публичните финанси, търсене на отговорност от "виновните" за финансови злоупотреби и за загубеното доверие към България, не можеше да не предизвикат реакция от "охранителите на статуквото". Защото разбират, че задълбочаването на сегашните тенденции по естествен начин ще ги лиши от политически, икономически и морални аргументи, превръщайки значителна част от "политическите и финансови олигарси" в обект на разследвания."  

През последните осем години президентската институция пазеше удобно мълчание, превръщайки се във върховен пазител на порочното статукво в България, което продължава да ни отделя от стандартите на ЕС и от евроатлантическата общност. 

Политическите симпатии и политическо самоопределяне на президента, изразени дори само от сравнението на честотата и дълбочината на политическия му диалог с Русия, от една страна и ЕС и САЩ, от друга, не са тайна. Президентът носи своя лична отговорност за приноса и покровителството си над тройната коалиция, за енергийния "шлем", от който досега България видя само разходите. Без изключение тези персонални ангажименти формират послания към външния свят и българския народ, но не могат да заместят адекватната икономическа обосновка и оценка за дългосрочното им въздействие върху икономическата, политическа и социална система у нас. Макар и неизмерима чрез формални показатели, общественополитическата деморализация, която предизвикват действията на президента Първанов, блокира част от предприетите оздравителни реформи в икономиката, финансовата сфера  и социалната политика.

България се намира в силно турбулентна зона, в която външните фактори, в това число кризата в Гърция и Южна Европа, правят силно непредсказуема средата и увеличават системния риск за България, за българската икономика и общество, за всеки български гражданин.

На фона на нееднозначните симптоми за развитието на кризата в Еврозоната и неясния изход от глобалната финансова и икономическа криза, имаме нужда от консолидация на институционално и социално равнище, от консервативна, дори свръхрестриктивна политика и устойчива финансова дисциплина. Има ясни сигнали, че международни финансови кръгове търсят всяка възможност за спекулации със "слаби звена" в ЕС и еврозоната, свидетелства за което са манипулативните интерпретации със съобщения на кредитни агенции. Това принуди Европейската централна банка да изостави досегашните практики и обяви собствени кредитни рейтинги за държавите в ЕВС. Това задължително трябва да постави българското правителство и БНБ, както и всички български институции, нащрек. 

При подобна негативна и влошаваща се външна среда, прояви на институционален егоизъм, на елементарен популизъм, на призиви за "разхлабване на коланите", каквито прозират в реакциите на президента, са предателство към националните интереси. Това което днес се даде без размисъл и под натиска на "инспирирани" протести, кризата утре ще вземе с лихви от неблагоразумните и от целия народ.

Ето защо Българската асоциация за външна политика призовава президента да ревизира конфронтационния си подход и намери неизползваните досега възможности за сътрудничество и подкрепа на антикризисните мерки, и за укрепване на доверието към България в нашите евроатлантически партньори. България трябва системно и целенасочено да провежда политика на "отделяне" от групирането ни със страни и икономики с проблемен имидж при управлението на публични средства, при овладяването на корупционни практики и демонстриращи институционално самодоволство.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?