Бавят заплатите в Музикалния театър

Работещите в държавния музикален театър "Стефан Македонски" 277 души не са получили заплатите си за януари. Парите е трябвало да бъдат изплатени до 25 яунари, но това не е станало. Забавянето идва, след като трупата на театъра се вдигна на протести и прогони новоизбрания си директор Борис Панкин.

След като не беше допуснат в театъра в продължение на повече от седмица, Панкин се отказа от директорския пост и стана съветник на министъра на културата Вежди Рашидов.

Синдикатите в театъра се оплакаха, че Рашидов все още не е определил временно изпълняващ длъжността директор, с което се блокира цялостната дейност и финансирането на театъра.

"Липсата на изпълняващ длъжността директор създава предпоставка за блокиране дейността и на Художествения съвет, което води до невъзможност за реализиране на нови постановки", заявиха от КНСБ.

Няколко часа по-късно Рашидов назначи Тодор Димитров за временно изпълняващ длъжността директор на музикалния театър. Димитров ще изпълнява длъжността директор на ДМТ „Стефан Македонски” до провеждането на конкурс.

"Ако в рамките на тази седмица не се изплатят работните заплати и не се даде възможност за финансиране на новите творчески проекти, ще предприемем всички позволени от закона синдикални действия", заявиха от синдиката.

Междувремено с друга своя заповед Рашидов освободи управителя на Филмова студия "Време" Станимир Трифонов. Причината за освобождаването на Трифонов е анализът на финансовите резултати на дружеството за 2008 – 2009 година. За управител на "Време" ЕООД  Рашидов назначи Зорница Попова.

Споделяне

Още от България