База на САЩ в България - след пълноправното ни членство в НАТО

Въпросът за разполагането на американска военна база в България ще бъде обсъждан конкретно едва след като България стане пълноправен член на НАТО, тоест след следващата среща на най-високо равнище на Алианса през май 2004 г. Това прогнозира днес посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова.

Вчера, при заминаването си за САЩ министърът на външните работи Соломон Паси заяви, че българското правителство не е спряло да поставя въпроса за привличането на американски военни бази у нас. Поводът за визитата му е предстоящата утре ратификация от американския Сенат на поканите за членство в Алианса на седемте страни - кандидатки, сред които е и България.

Според Паси, присъствието на постоянна американска военна база на българска територия щяла да бъде плодотворна за страната - икономически и от гледна точка на сигурността. Външният министър направи уговорката, че на територията на Бургаска област имало по-подходящи места от базата в Сарафово, където бяха дислоцирани самолетите - цистерни по време на войната в Ирак.

"Моята лична прогноза е, че преди следващата среща на най-високо равнище на НАТО през май 2004 г., въпросът за постоянно присъствието на американски бази у нас няма да се обсъжда така конкретно, както, може би, на нас би ни се искало", заяви днес Елена Поптодорова в предаването "Тази сутрин" на bTV. "Засега въпросът за стратегическо изместване на силите на НАТО на изток е само в рамките на неправителствените организации", допълни тя. Според нея въпросът няма да бъде обсъждан детайлно на утрешната среща във Вашингтон на американския президент Джордж Буш с външните министри на седемте кандидатки. Поптодорова допълни, че седмината ще участват заедно и в пакет във всички разговори, които ще се водят там.

В днешния си брой в. "Файненшъл таймс" цитира новия командващ американските сили в Европа, ген.Джеймс Джоунс, който смята да препоръча прехвърлянето на част от американските войници в Германия на изток. Вестникът се спира специално и на думите на американския министър на отбраната Доналд Ръмсфелд, който смята, че в Германия има прекалено много американски войници.

Генерал Джоунс, пише "Файненшъл таймс", споделя виждането на своя предшественик генерал Ралфстън, че разполагането на войски в България и Румъния ще даде на САЩ по-лесен достъп до района на Кавказ и Персийския залив. България и Румъния са ентусиазирани от тази възможност и ген.Джоунс предлага в тези страни да бъдат изградени бази, отбелязва "Файненшъл таймс".

В статията, озаглавена "Глобалната промяна кара САЩ да преосмислят военната следа, която оставят", е поместена карта, на която са показани страните, в които има американски войници - Германия, Саудитска Арабия, Кувейт, Катар, Южна Корея и Япония, както и Румъния и България. С оглед на новите реалности след 11 септември и войната в Ирак, пише вестникът, САЩ започват да преосмислят преразпределянето на своите войски в чужбина.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?