Б.Борисов: Мачкат ни, натискът над МВР е зверски

Генерал Бойко Борисов се оплака днес от неизпълнените обещания на депутати и управляващи да подкрепят борбата с престъпността, дадени преди две години.

Пред следователите, които го поканиха на отчета си тази сутрин, Борисов заяви, че служителите на МВР се страхуват, защото във всеки един момент може да им сменят началниците, които са подложени на "зверски натиск" и са "мачкани" постоянно. Изказването му, което прозвуча по БНР, бе изцяло в духа на вчерашните му упреци към управляващите.

След двете показни убийства - на собственика на ресторант "Пчела" във вторник и на друг бизнесмен в сряда, вчера Борисов упрекна депутатите, че още не са гласували промените в НК, които бяха предложени, за да се разширят правомощията на полицията. Генералът възропта срещу това, че законите не позволяват на хората му да спират и задържат "бизнесмени", които се движат с 20 души въоръжена охрана, които представят за свои приятели и дори посочи, че на два пъти МВР е правило такива акции, в разрез със закона.

Крият в затвора свидетели срещу бандити

Главният секретар на МВР Бойко Борисов каза, че двама анонимни свидетели, дали показания срещу престъпни групировки, в момента са скрити в затвора, докато тези, срещу които са свидетелствали, са на свобода. След двете убийства в София в нощта срещу сряда МВР обяви масова акция срещу кримикотингента.

още

Разпоредени бяха масови проверки и арести срещу кримиконтингента в страната. След снощна среща между шефове на дирекции в МВР и прокурори в Съдебната палата, днес се провежда спешно оперативно съвещание на полицаи и магистрати в Академията на МВР. Борисов получи подкрепа от главният прокурор Никола Филчев в упреците към управляващите. Депутатите са в дълг към МВР, обяви вчера Филчев.

Шефката на правната комисия в парламента Анелия Мингова обаче коментира днес по БНР, че обвиненията към законодателството, не са най-важното, което пречи на работата на МВР.

"По-голям професионализъм ми се струва, че трябва да наблюдаваме, защото именно там най-добре личи, когато се правят грешки", каза Мингова. Според нея призивът на ген. Борисов от вчера към столичани да напускат заведенията при появата на знакови бизнесмени, които идват с охраната си, показва безсилие. Мингова отбеляза, че не е добре да се правят кампанийни операции, а е необходимо по-добро взаимодействие между органите на реда в различните власти.

Мандат и имунитет за генералите в МВР, поиска Борисов

Борисов днес отново напомни за старото си искане да бъде даден мандат и имунитет за главния секретар и шефовете на служби в МВР.

"Като гледам как се упражняват с нас, при липсата на мандат, имунитет - трябва да правите всичко възможно да сте самостоятелни", посъветва тази сутрин генералът домакините си в НСлС.

"Не искам да обяснявам под какъв зверски натиск са подложени моите директори, за мене - оставете. Вас, няма какво да ви правят - утре пак ще си следовател. Докато Миланов, Василев, Чобанов (шефовете на НСБОП, Националната полиция и НСС) - като маршрутки обикаляме по заведенията". Думите на Борисов визираха упреците, които отправят депутати към МВР, че не се справя с престъпността.

Според Борисов шефовете в МВР са мачкани всеки ден и "всеки ден директорът може да си замине". Виждате срещу какви престъпници трябва да се работи - не се съобразяват, стрелят по ресторанти, утре ще ни разстрелят като кучета и нас. Е, с кой мотив ние да настроим нашите служители утре да не ги е страх?", заяви Борисов.

Страхът у полицаите генералът аргументира и с липсата на всякаква защита за главния секретар и шефовете на служби, които нямат мандат: "Могат да ме извикат ей сега и да кажат: говорил си много, заминавай! Нали разбирате на какъв хал са директорите на национални служби?".

"В началото бях голям оптимист, и депутати, и сериозни хора - то бяха изявления, то бяха обещания, ще стават чудеса", призна днешното си отчаяние Борисов.

Петканов: Обществото да гласува доверие на МВР

"Недопустимо е в заведения за обществено хранене бизнесмени да бъдат придружавани от масивна охрана, защото това предизвиква дискомфорт в гражданите, каза Петканов пред Би Ти Ви. Трябва да има определени забрани за такива въоръжени лица, каза още Петканов и подкрепи главния секретар на МВР.

Министърът също смята, че трябва да бъдат въведени "определени ограничения, забрани за такива лица, които са на групи, въоръжени и които оказват тормоз на други посетители.

"Заповед на МВР не е достатъчна, нужни са законодателни промени в НК и в НПК ", подчерта Петканов и допълни, че показните убийства са резултат на противоборството между отделни групировки.

Същата теза разви преди месеци и Борисов, заради което депутати го упрекнаха, че не може МВР да се оправдава само с процесите в престъпния свят, а явно е незадоволителна работата и на полицаите.

Самият Петканов обаче в известна степен съдейства да се забавят промените в НК, свързани с по-ефективна борба с престъпността. След като месеци наред Бойко Борисов настояваше за поправки в законите, Петканов най-накрая преди лятната ваканция внесе проектозакон директно в парламента. Заради недоработени текстове, правната комисия му върна проекта, за да бъде съгласуван и приет от правителството. Чак после депутатите ги гласуваха на първо четене.

"Престъпността в една страна е отражение на състоянието на държавата. Трябва да се премахнат причините и условията, които водят до тази престъпност, а това не е задължение само на МВР", заключи Петканов.

За разлика от ген. Борисов, който търси и не получава подкрепа от управляващо мнозинство в парламента, неговият началник днес обяви, че "обществото трябва да гласува доверие на МВР в борбата с престъпността". А обществото вече гласува на избори доверие на неговата партия, която от 2 години управлява страната, а самият Георги Петканов - МВР.

Президентът: Всеки да си върши работата

Президентът Георги Първанов заяви днес, че като държавен глава е мобилизирал ресурсите на държавните институции, за да могат те да се намесят пряко в дебата за борбата с престъпността и да дадат своя принос в решаването на въпроса. Георги Първанов посочи, че е направил повече от всеки друг в това отношение - визирайки явно няколкото заседания на Консултативния съвет по национална сигурност по проблемите на престъпността, както и консултациите, посветени на необходимите промени в НК и НПК.

"Оттам нататък всеки трябва да си върши работата, в това число и МВР", каза Първанов по повод започналият нов дебат за това кой как помага да се пребори бандитизма. По същия начин той коментира неотдавна и нападките на главния прокурор Никола Филчев срещу парламента и другите институции, че не се борят с корупцията.

Президентът каза, че хората трябва да разграничат и да оценят приноса на всяка институция в обществения дебат за борбата с престъпността и в търсенето на решението.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?