Б.Борисов подкрепя ползването на скрита камера при медийно разследване на корупция

Главният секретар на МВР ген.Бойко Борисов подкрепи необходимостта от законова промяна, която да разреши легално на журналистите да ползват скрит микрофон или скрита камера при разследването на случаи с голяма обществена значимост. Коментарът на Борисов бе по време на посещението му в Русе, по повод случая с румънския журналист Джордже Бухнич. Колегата от северната ни съседка бе задържан на граничния пункт на Дунав мост и обвинен от прокуратурата в шпионаж, защото е използвал скрита камера, правейки репортаж за корупцията на митницата.

Главният секретар на МВР коментира, че служителите на вътрешното министерство и на прокуратурата са спазили точно закона, арестувайки и обвинявайки Бухнич. Според него текстът на чл.339 а на Наказателния кодекс би трябвало да бъде променен, тъй като журналистите най-резултатно съдействат в борбата с корупцията.

При вероятното разрешение на специални технически средства в журналистическите разследвания обаче не трябва да се допуска възможността за умишлени манипулации, счита главният секретар на МВР.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?