ББР и унгарската "ЕксимБанк" ще правят общ фонд за стартъпи

ББР и унгарската "ЕксимБанк" ще правят общ фонд за стартъпи

Възможността за разкриване на съвместен фонд между унгарската "ЕксимБанк" и Българската банка за развитие с бюджет до 200 млн. евро за подкрепа на стартиращи и малки предприятия, обсъдиха в петък министърът на икономиката Емил Караниколов и унгарския министър на външните работи и на търговията Петер Сиятро по време на първото заседание на междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между двете държави, състояло се в София.

Идеята е съвместният фонд за подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия да финансира български и унгарски фирми. Сиятро обясни, че унгарската банка разполага с рамков кредит от 510 млн. евро, които могат да се предоставят на фирми от фармацевтиката, туризмът и земеделието, очертани от унгарския министър като възможни сектори за засилване на сътрудничеството.

Двустранният стокообмен с Унгария възлиза на 1.3 млрд. евро. за 2016 г., като през настоящата година отчитаме над 11 на сто ръст и само за първите осем месеца са надхвърлени 1 млрд. евро, посочи Караниколов. Като потенциални за развитието на търговските отношения сектори той очерта машиностроене, електроника и електротехника, фармацевтика, хранително-вкусова промишленост, текстилна и трикотажна промишленост, информатика и комуникационни технологии.

След заседанието бе подписан меморандум за сътрудничество между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия и Унгарската национална търговска къща. Те ще обменят опит и всяка година ще организират бизнес форуми в едната или в другата държава.

Български компании се интересуват от износа на храни и биохрани, вина, изделия от секторите на машиностроенето и електротехниката, технологиите по опазване на околната среда, транспортната инфраструктура и логистика, земеделие и здравеопазване, посочи шефът на българската агенция Мариета Захариева. По думите ѝ, унгарските компании имат интерес за развитието на клъстери в различни области на българската икономика, като високите технологии, логистиката, земеделието и производството на храни. Тя припомни, че наскоро унгарската верига магазини "Шпар" е отправила запитване за български производители на гъше месо, с които да договори доставки на продукция за фирмената си верига.

В първия българо-унгарски бизнес форум в София се включиха над 50 компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?