ББР не е засегната от санкциите по закона "Магнитски"

Нито една държавна компания под шапката на икономическото министерство "не свети в червено"

ББР не е засегната от санкциите по закона "Магнитски"

Българската банка за развитие (ББР) не е засегната от санкциите, наложени по закона "Магнитски" на укриващия се в Дубай хазартен бос Васил Божков, бившия депутат от ДПС Делян Пеевски и заместник-председателя на Комисията по СРС Илко Желязков и свързаните с тях 64 компании. Това каза министърът на икономиката Кирил Петков пред Mediapool.

ББР има отпуснати кредити на "Благоевград БТ" (над 140 млн. лв.) и на "Маркет инвестмънтс" ("Техномаркет" - над 115 млн. лв.), в които депутатът Делян Пеевски имаше миноритарни дялове, но ги продаде.

Кирил Петков уточни, че нито една от държавните фирми, които са под шапката на Министерството на икономиката, засега "не свети в червено".

В момента Националната агенция по приходите (НАП) проверява дали държавни фирми могат да бъдат засегнати от санкциите по закона "Магнитски", заради взаимоотношения с фирмите на Пеевски и Божков.

Министърът на икономиката каза още, че очаква в четвъртък Българската народна банка да излезе с решение дали предложените от него Васил Щонов и Валентин Михов могат да бъдат назначени в Надзорния съвет на ББР. Двамата са завършили престижни западни университети и са работили за големи търговски банки в чужбина. Щонов беше и служебен министър на икономиката и енергетиката в правителството на Георги Близнашки.

Кирил Петков предлага двамата да заменят в Надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска. Те бяха назначени от бившия министър на икономиката Емил Караниколов, който бе техен началник преди това в Агенцията по приватизация. Емил Караниколов беше сменен от премиера Бойко Борисов заради подозрения, че е обвързан с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Министърът на икономиката каза още, че Управителният съвет на ББР все още не предоставя кредитните досиета по отпуснатите заеми на назначения от него одитен комитет за проверка работата на банката.

Осем компании са получили кредити за близо 1 млрд. лева от ББР. Петков поиска публични срещи с тях, но те отказаха. Фирмите декларираха , че обслужват редовно заемите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?