ББР получи заем от 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка

ББР получи заем от 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка

Българска банка за развитие (ББР) получи 20 млн. евро от Международната инвестиционна банка (МИБ) за финансиране на малки и средни предприятия у нас, съобщиха двете финансови институции.

Споразумението е подписано в Москва на 25 април от председателя на управителния съвет на МИБ Николай Косов и от главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и изпълнителния директор Илия Караниколов.

Средствата се дават за срок от 7 години и могат да бъдат използвани както за директно кредитиране на фирми, така и за финансиране на програми за подкрепа на българския бизнес, реализирани от търговски банки. ББР е договорила линията при много добри условия, но не се посочват какви.

“В банката внимателно разглеждаме новите възможности за развитие на нашите програми, а партньорството с МИБ открива много добри перспективи за ефективна подкрепа на българските предприемачи. Сигурен съм, че това е само първата крачка от едно ползотворно сътрудничество между двете институции в подкрепа на българския бизнес", заяви Асен Ягодин след подписването на кредитното споразумение.

Николай Косов е посочил, че кредитът за България е първият одобрен в рамките на новата кредитна политика на МИБ. През ноември 2012 г. управителният съвет на МИБ е одобрил новата си стратегия, която е насочена към подобряване на партньорството с банките за развитие на страните-членки на Международната инвестиционна банка.

МИБ е основана през 1970 година. Банката е междуправителствена организация и е регистрирана в Секретариата на Организацията на обединените нации. Членове на институцията са България (съ-учредител), Русия, Румъния, Словакия, Чехия, Виетнам, Куба и Монголия.

Основната дейност на банката е да осигури търговски ориентирани средносрочни и дългосрочни кредити за изпълнението на съвместни инвестиционни проекти и програми за финансиране на изграждането на национални обекти.

Споделяне

Още от Бизнес