ББР ще вложи поне 15% от кредитния си портфейл в екопроекти

ББР ще вложи поне 15% от кредитния си портфейл в екопроекти

Държавната Българска банка за развитие (ББР) смята да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и екоиновации. Това обяви шефът ѝ Стоян Мавродиев в сряда по време на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа, който се провежда във Виена.

Той обясни, че през следващите три години банката ще постави фокус върху "зелените" инвестиции, като ще подкрепя проекти за производството на чиста енергия от възобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие.

"Българската банка за развитие ще подпомага още по-активно бизнеса в тази посока и ще подкрепи тези, които намаляват въглеродния си отпечатък и са еко ориентирани", заяви Стоян Мавродиев, цитиран от ББР в сряда.

За да сподели риска от несигурна възвръщаемост, банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора, посочва се в съобщението.

По думите на Мавродиев за стимулиране на екологичното развитие на икономиката и енергетиката ще бъдат направени и промени в националните законодателства. не се пояснява обаче какви ще са те.

По време на форума, н специален уъркшоп, ББР е представила инвестиционната среда в страната, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?