ББР стана акционер във фонда на инициативата "Три морета"

ББР стана акционер във фонда на инициативата "Три морета"

Държавната "Българска банка за развитие" (ББР) вече официално е акционер в Инвестиционния фонд от инициативата "Три морета" с финансово участие от 20 млн. евро, както бе решено от правителството през септември 2020 г. Банката вече е акционер клас "А" и се присъединява към останалите акционери от Полша, Румъния, Естония, Латвия, Словения и Унгария. Ангажимент за включване са поели и Хърватска и Литва.

Инвестиционният фонд към инициативата е учреден през май 2019 г. в Люксембург, под чиито закони функционира той, спазвайки пазарните принципи. Тогава в него влязоха полската банка Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) и румънската "Ексимбанк" (EximBank). През септември 2020 г. 23 млн. евро внесе и словенската банка за развитие и износ SID Bank, а унгарската "Ексимбанк" (Eximbank) – 20 млн. евро.

По още 20 млн. евро инвестираха и естонското министерство на енергетиката и латвийската държавна финансова институция ALTUM.

Миналата седмица вноска от 300 млн. долара обявиха и САЩ, с което се очаква капиталът на фонда на инициативата да надхвърли 1.2 млрд. евро

България ще е ротационен председател на инициативата през 2021 г. и това ще стане под егидата на президента Румен Радев през юни.

Очакванията на страната ни са да получи финансиране за проекти като разширяването на подземното газохранилище в Чирен, рехабилитацията на железопътната линия Русе-Варна, изграждането на тунел под прохода "Петрохан" и на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

Инвестиционния фонд към геополитическата инициатива "Три морета" съфинансира проекти в областта на транспорт, енергетика, дигитални и информационни технологии, чиято цел е засилване на сътрудничеството между страните от региона на Черно, Адриатическо и Балтийско море. Държавите от този регион представляват 22% от населението на ЕС, създават 10% от БВП на ЕС и имат ръст над средния за Съюза. Въпреки това, вътрешната търговия между тях все още се смята за ограничена и има необходимост от подобряване на инфраструктурата и ключовите инвестиции в региона, което ще осигури и икономически ползи в бъдеще.

Очакваният целеви размер на фонда е до 5 млрд. евро, като профилът на потенциалните инвеститори включва институции и банки за развитие от региона, многостранни финансови институции (като ЕИБ, ЕБВР и др.) и др.

Подборът на проекти ще бъде извършван на изцяло пазарен принцип от Amber Fund Management Limited – ексклузивен инвестиционен съветник на Фонда. Той е част от групата Amber Infrastructure Group, водещ международен инвестиционен мениджър, специализиран в инвестициите и управлението на фондове, със седалище в Лондон и офиси в над 130 страни по света.

Досега фондът е обявил финансиране за най-голямата частна компания за локомотивен лизинг в Полша – "Каргоюнит" (Cargounit), за разширяване на присъствието ѝ в съседните държави, което ще доведе до подобряване на жп свързаността между държавите в региона. В началото на декември 2020 г. бе подкрепен и проект за разработване на платформа за събиране на данни за енергийното потребление в региона на инициативата. Първият такъв център трябва да е готов през 2021 г. в Естония и да подпомогне пазарните процеси и дигитализацията на инфраструктурата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес