ББР вкара във война икономическия министър и съда

Кирил Петков, Снимка: БГНЕС

Икономическият министър Кирил Петков влезе в остър конфликт със съда заради назначаването на новия надзор на Българската банка за развитие (ББР). Процедурата бе спряна от Софийския градски съд в петък. Същата вечер в "Панорама" министърът се възмути, че това в несъответствие със закона и го нарече "най-бързото решение, което сме виждали". От съда отговориха с позиция, в която нарекоха изказванията на Петков безпрецедентни и напомниха, че съдебни актове се проверяват само с обжалване пред следваща инстанция, а не чрез неуместни политически изказвания.

Дълбоко вътрешно убеждение

Двама души от надзора на ББР – Велина Бурска и Митко Симеонов - бяха уволнени от Петков. Това се случи след разкритията, че банката е дала близо 1 млрд. лв. кредити на осем фирми. За четири от тях министърът твърди, че са индиректно свързани с бившия депутат Делян Пеевски. Те обжалваха отстраняването си, а Петков предложи БНБ трима нови членове на управата. След тяхното одобрение процедурата трябваше да приключи с официалното им вписване.

Производството обаче бе спряно, което накара министърът да заяви, че заради такива решения никой инвеститор не би се доверил на България. Той обясни, че съдия Мария Вранеску е взела решението "по дълбоко вътрешно убеждение".

"По този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани и когато пет седмици водим битката тази банка да започне да работи за обществото и за малки и средни предприятия, когато всичко е завършено и законът казва, че щом БНБ го е одобрила, трябва да се впише, не може да се спира, тук се появява едно дълбоко вътрешно убеждение на Мария Вранеску, която е взела решение днес в несъответствие със закона да спре това назначение", заяви минситърът и заподозря, че има нещо повече от вътрешно убеждение.

"Моето подозрение е, че това дълбоко вътрешно убеждение е базирано на нещо друго освен на следването на закона. Искам да се обърна към цялата съдийска колегия. Репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този. Разчитам на всеки един от съдиите, който знае закона, да направи своето, защото заради едно-две такива решения имаме лошата репутация на българския съд и никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират на в несъответствие със закона", каза Петков.

Той се закани, че от началото на следващата седмица ще подава искания за вписване всеки ден.

"И всеки един ден ще правя публично изявление към обществото и към медиите какво се е случило с новото заявление, защото би трябвало българският съд да дава възможност по случаен принцип да ходи при различните съдии. Нещо, което забелязваме в момента, е, че има концентрация. Както имаше концентрация на осемте фирми в ББР, сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии", заяви той.

Законът ни задължава

Законът задължава съдията да се произнесе в максимално кратки срокове, отговориха от СГС, а делата се разпределят на случаен принцип между трима дежурни съдии.

В самото определение е записано, че вписването е спряно по искане на сегашния представляващ банката и член на управителния ѝ съвет Николай Димитров.

"Лошата репутация на българския съд" и притесненията на инвеститорите, за които спомена министър Петков, са вследствие най-вече на публичното накърняване на независимостта и авторитета на съда, на обсъждането, а не на изпълнението на съдебните актове, на хвърлянето на "подозрения", но не и на факти, че вътрешното убеждение на конкретен съдия "е базирано на нещо друго освен следването на закона", заявиха от градския съд.

Те напомнят на министъра, че единственото му оръжие е не публичността, а следването на процедурите и обжалване пред горната инстанция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?