ББС е големият победител при раздаване на наградите БАФТА

Британското обществено радио и телевизия (ББС) е големият победител на тазгодишната церемония за раздаване на наградите на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА). Оливия Колман си тръгна с две отличия, съобщи ББС, цитирано от БТА в понеделник.

Британската обществена радиотелевизионна корпорация спечели цели 15 награди БАФТА. Далеч назад с 4 приза остана Ченъл Фор (Канал Четири) на британската телевизия. Следват телевизия Скай с три награди и Ай Ти Ви с две.

Оливия Колман получи две отличия - за най-добра актриса в поддържаща роля за играта си в сериала на Би Би Си "Обвинените" и за най-добра актриса в комедийна програма за участието си в "Двайсет дванайсет". Комедийният сериал "Двайсет дванайсет", който също е даван по ББС и осмива Летните олимпийски игри в Лондон през 2012 г., получи БАФТА и за най-добър ситком (т. нар. ситуационна комедия).

Наградата за най-добър актьор в главна роля отиде при Бен Уишоу за превъплъщението му в крал Ричард Втори в едноименния телевизионен филм на ББС, част от сериала "Кухата корона".

Шеридан Смит получи БАФТА за най-добра актриса в главна роля за драмата по Ай Ти Ви "Мисис Бигс", която разказва за живота на съпругата на извършителя на Големия влаков обир във Великобритания Рони Бигс.

Ченъл Фор грабна наградата за най-добро отразяване на събитие от света на спорта или на живо за Параолимпийските игри в Лондон през миналата година.

Американският "Момичета" взе БАФТА за най-добър чуждестранен сериал. Наградата на публиката отиде при друг американски сериал - "Игра на тронове".

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?