ББС: ЕС отхвърли балканското искане за повторен пуск на ІІІ и ІV блок

Европейският съюз отхвърли искането на група балкански страни за рестартиране на два ядрени реактора в АЕЦ “Козлодуй”, за да бъде избегната опасността от недостиг на електроенергия в региона, предаде ББС.

В понеделник Сърбия, Хърватия, Албания и Македония подкрепиха с декларация българското искане ЕС да позволи повторното отваряне на ІІІ и ІV реактор, затворени в края на 2006 г. в съответствие с договора за приемане на страната в ЕС, който счита тези реактори за опасни.

София обаче смята, че те са вече безопасни и могат да осигурят необходимата за региона електроенергия.

От Европейската комисия (ЕК) са заявили пред ББС, че искането на балканските държави още не е разгледано, но говорителят на комисията по енергийните въпроси Феран Тараделас каза, че условията не са се променили.

“България е поела ангажимент да затвори ІІІ и ІV реактор на “Козлодуй” като част от присъединителния договор”, посочи той.

Тараделас добави, че ЕС вече е предоставил стотици милиони евро помощ за заместващи мощности и енергийна ефективност, така че да се смекчи удара от закриването на двата блока.

София обаче заяви, че ще иска компенсациите за затварянето на ІІІ и ІV реактор да бъдат удвоени до 1 млрд. евро. Това е правителственият план -Б, в случай, че план - А за повторно отваряне на блоковете не успее.

ББС цитира и представителя на ЕК в София Майкъл Хъмфрис, който признава, че решението на България да спре двата реактора, построени от Съветския съюз, е било трудно. Той обаче добавя, че “всяка промяна на решението би била неприемлива, защото означава предоговаряне на договора за присъединяване, единодушно съгласие на правителствата на 27-те страни членки и ратификация в 27-те парламента”.

Българското правителство обаче казва, че не желае преразглеждане и повторно ратифициране на договора за присъединяване към ЕС, а за задействане на чл. 36 от него, предвиждащ България да поиска защитни мерки при сериозни икономически проблеми.

Преди ден говорителят на еврокомисаря по енергетиката заяви пред БНР, че има малко законови България да иска повторно пускане на ІІІ и ІV реактор въз основа на този член.

ББС припомня, че през 2003 г. страната е затворила първите два реактора на атомната централа, като в момента работят V и VІ-ти. В същото време България планира изграждането на втора атомна централа край Белене.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров изрази силната загриженост на страната му от влошаващата се ситуация с недостига на електричество в региона, отбелязва ББС.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?