ББС: Мигрантите влизат в България по стълби през оградата с помощта на граничните полицаи

ББС: Мигрантите влизат в България по стълби през оградата с помощта на граничните полицаи

Репортаж на ББС разказва как от двете страни на граничната ограда се поставят стълби, за да могат мигрантите да прескочат от турска на българска територия. Очевидци свидетелстват, че тенденцията в последните месеци е мигрантите да плащат на място подкупи на граничните полицаи, за да влязат в страната, съобщава Дневник.бг, като се позовава на британската медия.

В репортажа са интервюирани мигранти, експерти, представители на Българския хелзинкски комитет и Българския червен кръст.

"Корупцията в тази страна подкопава и сигурността на Европейския съюз", отбелязва авторът на репортажа. Дори според някои мигранти "пресичането на тази външна граница с Европейския съюз не е просто лесно, но е често улеснено от българската гранична полиция срещу малко пари".

"Там, където пресякохме границата, оградата все още се изграждаше, така че каналджиите повдигнаха оградата и минахме под нея. Дупката беше тясна, трябваше да легнем на земята, а те да ни издърпат за ръката", разказва в центъра за настаняване в "Овча купел" Марина от Афганистан, стигнала до България миналата година.

По думите ѝ преминаването на границата е било лесно на фона на приема, който нейната група получила от полицията, когато били хванати от другата страна. "Мъжете не оказваха съпротива, но полицията използваше електрошок, не беше необходимо."

Федула, кюрдка от Сирия, разказва, че за нея, съпруга ѝ и четирите им деца влизането в България било много по-лесно от преминаванета на предишните части от маршрута им за бягство от джихадистите в нейната родина. "Приятел ми каза, че поставят стълби от двете страни на оградата, просто се качваш и слизаш." Попитана къде е граничната полиция в този момент, Федула, цитирана от Дневник обяснява: "Камерите не работят. Хората уреждат камерите да се изключват."

Пред британската медия Илиана Савова, директор на програма "Правна защита за бежанци и мигранти" в БХК, казва, че от 2014 г. са интервюирали всеки, когото видят на границата или в центрове за задържане. В последно време хората споделяли, че самите гранични полицаи ги пускат срещу подкуп, получен на място. След това ги натоварвали на камиони и ги закарват в страната.

"Тази нова тенденция, която идентифицирахме през първата половина на 2017 г., доведе до нулеви сведения за полицейско насилие и избутвания (обратно към турската граница)", казва Савова. Това, което правят - те са силно замесени в трафик на хора. Не ги бият, защото няма да бият клиентите си, добавя тя.

Споделяне

Още от България