ББС обеща още факти за корупцията във ФИФА

ББС обеща още факти за корупцията във ФИФА
В следващите няколко месеца ще има нови доказателства за корупция във ФИФА, съобщи в интервю за БНТ британският разследващ журналист от ББС Ендрю Дженингс.

Неговият филм "Мръсните тайни на ФИФА" разбуни духовете дни преди избора за домакин на Световното първенство през 2018 година и според мнозина е причина Англия да не получи организирането на първенството. За домакинството бе избрана Русия, което предизвика всеобщата изненада на анализаторите, а в гнева си футболната федерация на Англия се закани да напусне ФИФА.

"Вече бяхме потърсени за уличаващи документи от Международния олимпийски комитет и в момента провеждаме разговори", казва в интервюто Дженингс.

"В момента има насъбран гняв сред разследващите и прокурорите в Швейцария. Те имат големи проблеми с разследването си, защото господин Блатер (президентът на ФИФА Сеп Блатер - бел. ред.) и скъпите му адвокати, и нека уточня - ФИФА плаща за тези адвокати, вие плащате за тях, ние плащаме за тях, целият футболен свят плаща хонорарите на тези адвокати, с които Блатер се опитва да се измъкне от разследването срещу него", продължава журналистът.

"През следващите няколко месеца ще има още много разкрития, вероятно ще има такива и за МОК. Но, повярвайте ми, всички в Швейцария са отвратени, уморени и разочаровани от това, което излиза наяве", казва още той.

Ендрю Дженингс бе сред консултантите на филма разследване на ББС "Да купиш игрите", който излезе през 2004 г. и уличи в корупция членът на Международния олимпийски комитет Иван Славков. Разследването на ББС предизвика гръмък скандал и доведе до принудителната оставка на Славков. Тогава в България дори бе заведено дело от Върховната касационна прокуратура по настояване на тогавашния главен прокурор Никола Филчев срещу ББС за "уронване на престиж и клевета", което направи скандала още по-голям и постави България в нелепо положение.

Славков попадна в клопката на постановка на журналисти от ББС, които се представиха за бизнесмени, лобиращи пред него срещу съответното заплащане да гласува за кандидатурата на Лондон за организиране на олимпийските игри през 2012 г. Лобистката среща бе заснета със скрита камера.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?