ББС разказва за още един опит за отравянето на Литвиненко

Вероятно е имало два опита за отравянето на Александър Литвиненко, като първия път убиецът (убийците) не са постигнали желания резултат. Такава версия на събитията, развили се в Лондон в края на 2006 г., се лансира в документалния филм на ББС, който ще бъде показан в понеделник вечерта, съобщи Ройтерс.

Във филма “Как се отравя шпионин” (“How to poison a spy”) се разказва, че първият неуспешен опит за отравянето на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) вероятно е бил направен на 16 октомври 2006 г. в суши-бара “Итсу” в Лондон.

Създателите на филма правят този извод, като се базират на факта, че следи от радиоактивния полоний 210 са намерени не в тази част на бара, където Литвиненко е обядвал с италианския експерт по специалните служби Марио Скарамела в навечерието на отравянето си.

След като първият опит не успява, убиецът (убийците) предприемат втори, който, както предполагат журналистите, почти сигурно се е състоял на 1 ноември в бара на хотел “Милениум”.

Александър Литвиненко умря на 23 ноември след отравяне с полоний 210. Британските служби, разследващи случая, го определиха като убийство.

Като свидетели по това дело са привлечени редица руски граждани, с които бившият сътрудник на спецслужбите е контактувал малко преди да почувства първите симптоми на отравянето.

Според британския вестник “Таймс” основен заподозрян по делото е някакъв руснак с името Владислав, когото външните камери на хотел “Милениум” са заснели. Засега от полицията отказват да коментират тази информация. 

Споделяне

Още от Свят