ББС сравни обвинението към Мишо Шамара с процеса срещу "Пуси Райът" в Москва

Мишо Шамара. Сн. БГНЕС

Случаят с обвиненията към Мишо Шамара естествено навява сравнения с процеса срещу "Пуси Райът" в Москва, коментира на новинарския си сайт случая с българския рапър британската обществена медия ББС.

Медията посочва, че има хора, включително самият рапър, които са на мнение, че наказателното производство е опит от страна на българското правителство да затвори устата на критиците в навечерието на изборите през 2013 г.

Все повече подобни обвинения се отправят към властите, отбелязва ББС.

Изданието припопмня, че Мишо Шамара (Биг Ша) е бил част от влиятелната през 90-те години на миналия век ъндърграунд банда Гумени глави и все още е популярен музикант. Софийската прокуратура потвърди, че е започнала наказателно производство срещу рапъра, след като е била сезирана от Съвета за електронни медии (СЕМ), орган, който осъществява надзор на радио и телевизионни оператори в България. Според председателя на СЕМ Георги Лозанов Мишо Шамара е превърнал националното знаме в "карикатура", защото в текстовете си е сравнил цветовете на знамето - "бялото с бял прах, зеленото с марихуана и червеното с менструалния цикъл".

Управляващата дясноцентристка партия ГЕРБ отрича да има нещо общо с действията срещу Шамара. Българският премиер Бойко Борисов каза, че никога не е чувал за рапъра и не е слушал негова песен.

Социалните медии и коментаторите обаче не са убедени.

Според мнозина певецът си е е навлякъл проблеми, защото в песента си е изпял, че "не вярва в ГЕРБ, а в герба"

Някои обвиниха правителството, че прибягва до тактики от времето на комунизма. "Някой наистина вярва, че отново е 1976 година - Мишо Шамара е разследван за престъпления против републиката", написа Иван Бедров в Туитър.

"Не, това не е 1984, това е 2012 г.", пише Радой Ралев в Е-вестник, уебсайт, критичен към правителството. "Музикантите отново са призовани от полицията." Някои наблюдатели смятат, че заради лирика може да тръгне криминално разследване.

Блогърът Милена Фучеджиева написа, че "ако тази глупава и напълно безвредна песен" доведе до процес, българите напълно са изгубили разсъдъка си. БСП пък обяви, че преследването е продиктувано от политическа поръчка. Дори вестници, които обикновено се въздържат да критикуват правителството, са били изненадани от решението.

"Труд" и "24 часа" твърдят, че този ход в действителност само ще направи рапъра по-популярен.

"Никой не бе чувал за трите пънк момичета от "Пуси Райът", преди да изпеят песента срещу Путин", каза Ани Заркова от в "Труд".

"Сега лицата им са на всеки плакат по целия свят."

"Съдебният гняв срещу рапъра в България ... копира почти буквално реакцията на Руската прокуратура срещу политическия протест на "Пуси Райът".

Някои, включително самият рапър, коментираха, че наказателното производство е опит от страна на българското правителство да затвори устата на критиците в навечерието на изборите през 2013 г.

В една скорошна среща с европейския комисар Нели Крус в София, Илияна Беновска от K2 Радио заяви, че ако Брюксел не се намеси, след гласуването България ще се превърне в "тоталитарната държава".

"Свободата на словото ще бъде мъртво и медийни групи, близки до правителството, ще са установили пълен монопол", добави тя.

"Репортери без граници" класира България 80-та в Индекса на свободата на печата през 2012, като я постави на последно място сред държавите-членки на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от