БЧК апелира към българите за повече съпричастност към трагедията в Азия

Българският червен кръст (БЧК) е събрал 21 147 лева от 30 декември до 7 януари за пострадалите при бедствието в Югоизточна Азия, съобщи на пресконференция в петък председателят на БЧК Христо Григоров.

Даренията са направени от 120 физически лица и 5 икономически структури. Както обясни Григоров, парите са дарени предимно от възрастни хора и от такива, които имат ниски доходи. Повечето от даренията са били в размер на един - пет лева.

От БЧК призовават българското общество за повече съпричастност към трагедията. Според Григоров реакцията при подобни кампании не е само отражение на материалното благосъстояние на населението, а и на неговите ценности.

Абонатите на двата мобилни оператора ще могат от събота да изпращат sms на стойност един лев на номер 1244, за да се включат в кампанията на БЧК.

Непосредствено след бедствието на 26 декември Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец разпространи предварителен апел за набиране на 7,5 милиона швейцарски франка, с които да бъдат покрити основните нужди на бедстващото население в района на Индийския океан. На 29 декември беше разпространен втори апел за 67 милиона швейцарски франка за подпомагане на 2 милиона пострадали.

Споделяне

Още от България