БЧК бил използван за безмитен внос и данъчни облекчения

Софийският градски съд остави в ареста за постоянно арестувания във вторник вечерта бизнесмен Красимир Петров, свързан с аферата с фиктивни дарения за Българския Червен кръст (БЧК). Бизнесменът е вторият задържан по случая, след като за постоянно зад решетките бе оставен и председателят на БЧК Христо Григоров.

Според прокуратурата за Петров има данни, че организирал заобикалянето на  митническия и фискалния режим на пратки, които са преминавали като дарения през БЧК и са били насочвани към Главното мюфтийство.

Съдът обяви, че задържаният може да възпрепятства следствените действия, въпреки че има чисто съдебно минало.

Според адвоката на Красимир Петров - Йордан Киров, Петров не е имал специални взаимоотношения с Главното мюфтийство и никога не се е разпореждал с дарения. Красимир Петров няма право да получава дарения, право има Главното мюфтийство, коментира още адвокатът. По думите му, неговият клиент не е подписвал документи и никъде няма негов подпис.

Мярката ще бъде обжалвана, коментира още адвокатът му.

Мярката на Красимир Петров бе гледана при закрити врата, защото по делото има приложени специални разузнавателни средства.

Междувременно от БЧК в Кърджали обясниха, че организацията в града няма право да получава дарения за мюфтийството. Това става чрез пряка връзка между централата на БЧК в София и получателя на дарението.

По повод на изнесените в медиите твърдения, че за мюфтийството в града са били адресирани виетнамски стоки, дарени за БЧК, директорът на червенокръстката структура в Кърджали Николай Велчев обясни, че не знае за такива дарения. Той каза, че през пролетта на 2004 г. от БЧК в Смолян помолили колегите си от Кърджали да проверят дали за двете родопски области не са пристигнали дарения от Виетнам. Разследването показало, че няма такова нещо.

Велчев заяви още, че от системата на БЧК няма как да се отклоняват помощи и парични средства. Това може да стане само чрез лице извън нея, имащо своя или близка до него фирма, както и нотариално заверено пълномощно с емблемата на БЧК. Такъв документ се разписва единствено от председателя на организацията.

Според запознати със случая, БЧК е била използвана за безмитен внос и данъчни облекчения на “дарения”. Така например през 2003 г. фирма внася от САЩ големи количества “продукт от свинска плешка за пица във фолио”, според наименованието в митническата тарифа и подобен “продукт от свинска плешка за пица в тенекия”. Стоката е обявена като дарение и чрез БЧК е била пренасочена за мюфтийството в Кърджали. Един камион такъв продукт струва 20 хил. евро, а неплатените митни сборове са над 8 хил. евро.

Ако информацията е вярна, остава въпросът за какво му на мюфтийството свинско, след като мюсюлманите не консумират такова месо.

По същия начин през 2002 г. като дарение за БЧК е внесено голямо количество египетски ориз, реализиран на вътрешния пазар. Вносителят е регистрирана в София фирма със собственик египетски гражданин.

Участието на БЧК в далаверата е да удостовери, че дадената стока е дарение. По принцип това се възнаграждава с комисионна, която е процент от спестените митни сборове и данъчни облекчения.  “Класическата” комисионна за такъв тип сделки е 30%, коментират запознати.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?