БЧК иска плуването да стане задължителен учебен час

Снимка: БГНЕС

Плуването да влезе в учебните програми в училищата като задължително, призова във вторник председателят на Българския червен кръст (БЧК) Христо Григоров. Той обясни как в България едва 18-20 на сто от населението умее да плува, докато в Германия например 90 процента от хората могат да правят това.

От думите му стана ясно, че при подходящо обучение в училище могат да бъдат предотвратени множество инциденти във водата.

Водно-спасителната служба на БЧК изнесе данни, според които през миналата година у нас са се удавили 156 души. От тях 18 са деца, а от удавяне са били спасени 3840 души.

От началото на тази година са регистрирани 27 удавяния, 10 от които са при наводненията в Хасковска област през февруари. Седем от инцидентите са свързани с деца. През миналата година обаче е имало по-малко удавяния на малчугани – 11.5 на сто от всички инциденти, докато година по-рано са били 15 процента.

В морето смъртта си са намерили 45 души, в реки - 42, в язовири - 32, в езера – 5, в кладенци - 5, в плувни басейни - 3, в напоителни канали и изравнители – 2. От тези инциденти осем са самоубийства, а 16 случая са стигнали до фатален край заради употребата на алкохол.

Основните причини за инциденти във водата са непознаване и подценяване на опасностите при къпане и плуване, неумение да помогнем адекватно на човек, който е в такава опасност, неумение да се окаже първо помощ обърнаха внимание от БЧК традиционно преди активния летен сезон.

В България има над 4000 неохраняеми водоема - различни язовири, микроязовири, реки, езера и т.н. Броят на водните спасители обаче е недостатъчен, тъй като през лятото огромна маса хора влизат да се къпят и да плуват. До момента са обучени над 50 000 водни спасители и всяка година се подготвят над 1100 водни спасители от БЧК, сочи още статистиката.

Споделяне

Още от България