БЧК се обяви срещу идеята за по-малко спасители на плажа това лято

Сн. БГНЕС

Българският червен кръст се обяви срещу предложението на Министерството на туризма за намаляване на броя на спасителите по плажовете.

Тази седмица изтече общественото обсъждане на промените в наредбата, които определят правилата за осигуряване на водно спасяване. Според предложените от министерството текстове, спасителните постове по плажове извън националните курорти ще се разредят и вместо на 100 метра един от друг ще са на 150 метра.

Идеята се обяснява с намаляване на разходите на концесионерите и наемателите за осигуряване на водно спасяване.

Първоначалната идея била разстоянието между постовете да остане, но те да се обслужват от по един спасител, а не от двама. Според предложения за обсъждане текст спасителите остават двама, но трябва да охраняват по-голяма част от плажа.

Според БЧК в Бургас това ще създаде опасност за сигурността на плажуващите, предаде БГНЕС.

"Водният спасител има ангажимента да наблюдава по време на къпането в морето, освен това пък извършва превантивна работа, когато е на плажната ивица. Той задава указания на хората, той ги съветва, информира ги, че морето е такова и такова, което е важно за тяхната безопасност", обясни Виолета Радева от БЧК. Добави, че не си представя как спасителите ще следят и за отстоянието между хората на плажа в условията на епидемия от коронавирус. "Това ще измести фокуса на длъжността на спасителя", каза още Радева.

От БЧК в Бургас съобщиха, че курс за спасители ще се проведе от 1 юни на плажа в Крайморие. 

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?