БЧК в тандем с таен инвеститор преговаря за покупката на болница "Токуда"

БЧК в тандем с таен инвеститор преговаря за покупката на болница "Токуда"

След като от месеци текат преговори за покупката на болница “Токуда“ от турската болнична верига “Аджъбадем“, във вторник заявка за придобиването на болницата направи и Българския червен кръст, чийто председател Христо Григоров обяви, че работи в тандем с анонимен български инвеститор.

“БЧК беше поканен от сериозни български партньори с добри финансови възможности в областта на здравеопазването да бъдем партньори при евентуалното закупуване на болница “Токуда” и целия “Токуда комплекс”, каза председателят на БЧК, но без да уточнява кой е въпросният инвеститор.

Той заяви, че болницата е една сериозна структура, която има изключително качествено здравеопазване, с много високо ниво на обслужване. “Би било хубаво за България да имаме един партньор в страната, който ще даде възможност за подобряване на здравеопазването ни като цяло. От друга страна закупуването на болницата от български партньори ще даде възможност и един стимул да се направи опит да се постигне с български средства и с български специалисти това добро ниво, на което е световната медицина. Като се има предвид, че всеки ден един лекар напуска България”, каза Григоров, цитиран от “Фокус“.

Според него, ако болницата бъде закупена от българска структура, ще могат да се запазят българските лекари и структурата и да се развие. От думите му не става ясно защо смята, че при евентуална покупка от турския инвеститор, българските лекари няма да бъдат запазени.

Ролята на БЧК в цялата сделка той обясни така: “БЧК няма финансов ресурс и не участва вътре с финансов ресурс. Това, което ще прави БЧК, е да участва евентуално в логистиката. Нашето желание беше да се направи един модерен кръводарителски център, който да захранва болниците в страната, тъй като в момента състоянието на кръводаряването е критично“.

“Не е тайна, че болница “Пирогов” е бивша собственост на БЧК. Казвам го, за да се види, че БЧК не е далеч от това в своята структура да има здравни заведения“, каза той.

Все пак той уточни, че преговорите са в много начална фаза и освен това е необходимо решение на Националния съвет на организацията относно сделката.

Междувременно от края на миналата година е известно, че между “Токуда“ и турската верига “Аджъбадем“ текат преговори, като и двете страни засега отказват официални коментари по сделката.

По неофициална информация сделката трябваше да е за около 100 млн. лева. А сега мистериозният български инвеститор в партньорство с БЧК говори за 100 млн. евро.

Болница “Токуда“ е най-голямата частна болница у нас с постъпления от близо 100 млн. лв и в топ пет по приходи от здравната каса - за миналата година е получила 46 млн. лева от НЗОК. Турският интерес към нея е обясним заради солидните инвестиции в онкоапаратура, направени през последните години у нас, които ще намалят потока от български пациенти към Турция.

Югоизточната ни съседка стана основна дестинация за лечението на българи в последните години заради високото качество на болничната помощ и много по-достъпните цени спрямо Западна Европа. С навлизането на предлаганите от Турция технологии и у нас обаче “Аджъбадем“ има интерес да изнесе част от бизнеса у нас, влизайки в директна конкуренция с българските болници за българските пациенти. Сега в офисите на турския холдинг у нас средногодишно минават около 2000 души, основно с онкологични заболявания.

“Аджъбадем“е част от глобалната здравна мрежа International Healthcare Holdings (IHH), която е съвместна инвестиция на компанията Khazanah от Малайзия, японската Mitsui и на турската фамилия Aydinlar. IHH ръководи мрежа от болници в Малайзия, Сингапур, Индия, Китай, Бруней и управлява International Medical University of Malaysia (Международния медицински университет на Малайзия). Холдингът обединява 41 болници в 10 държави.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?