БДЦ отчете, че е втора политическа сила в центъра след местните избори

БДЦ отчете, че е втора политическа сила в центъра след местните избори

Български демократически център (БДЦ) на бизнесмена Христо Ковачки отчете, че е втора политическа сила в центъра и пета в страната след проведените местни избори.

За партията са гласували около 70 000 "чисти гласа" за листи за общински съветници и още над 60 000 гласа за общински листи, в които БДЦ е в коалиция. Това отчете съпредседателят на партията д-р Красимира Ковачка, която е депутат.

По думите ѝ това нарежда БДЦ сред първите пет политически сили по брой получени гласове на тези избори.

Кметовете на Гълъбово и Бобов дол са на БДЦ, отчете Ковачка. В двете общини има мини, които са собственост на брат ѝ Христо Ковачки.

В други още четири общини - Кресна, Червен Бряг, Калояново и Тополовград кметът е подкрепен от местна коалиция, в която участва и БДЦ.

"Тези резултати не са изненада за нас. Те са плод на дългогодишен труд. Партията разшири географията си на политическо влияние, след като претърпя много организационни и идеологически промени, и на тези избори вкара общински съветници дори там, където е нямала структури до сега", отчете д-р Ковачка.

Тя даде за пример Русе, където за пръв път БДЦ има двама общински съветници и Плевен, където вкарва четирима.

120 са общинските съветници на БДЦ, а като се прибавят и коалиционните бройката им стига 285 за цялата страна, посочи д-р Ковачка.

Партията има и 47 селски кмета, а още 51 са подкрепени от местна коалиция с участието и на БДЦ.

Резултатът на БДЦ в София област е 7.32%, отчете Красимира Ковачка, която е депутат от тази област.

"Големият процент на хората гласували за партии, сложени от социологическите агенции в графата "други", показва, че все повече хора гласуват доверие на по-малките политически субекти, които могат да бъдат балансьор на крайностите в политическия ни живот", смята д-р Ковачка.

Другият съпредседател на партията Стефан Кенов отбеляза, че на повечето места, където БДЦ е била в коалиция е била водещата партия. Той уточни, че тези коалиции са били на много малко места с парламентарно представени сили.

"На много места БДЦ е втора или трета политическа сила в общинските съвети", каза Кенов.

Той посочи, че БДЦ на много места са загубили балотажи с много малко. Като пример даде Сунгурларе и Грамада.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?