БДЖ губи по 4.5 млн. лева на година от кражби на гориво

БДЖ губи по 4.5 млн. лева на година от кражби на гориво

В БДЖ са зачестилите кражбите на гориво, а щетите годишно са около 4.5 милиона лева, обяви в петък пред бТВ транспротният министър Ивайло Московски. Той повтори, че всички заловени от ”организираните групи” за източване на нафта са и членове на синдикатите в държавните железници.

”Групата, която последно беше заловена, е ощетява с около 10 тона (гориво) на седмица. Значително са намалели посегателствата върху инфраструктурата на железниците”, обясни транспортният министър.

По темата за модернизацията на БДЖ той обясни, че България ще може да усвои над 600 милиона лева за нови ЖП-участъци, нови вагони и по-високи скорости на придвижване.

”От 30 години не са купувани спални вагони, сега купуваме и до месец тръгват. Моля хората да ги пазят, защото са нови”, допълни той.

По отношение на цифровизацията Московски каза, че по закон е заложено септември 2013 г. тя да стане.

Той оспори твърденията на финансовият министър Симеон Дянков, че България няма необходимите 300 милиона лева за цифровизацията.

”Въпросът не стои така, сумата необходима за този спектър, където трябва да бъдат освободени чистотите не е 300 млн, а около двойно по-малко. От догодина по план безплатните телевизии ще бъдат на разположение на зрителите”, обясни Московски..

Той напомни, че най-изостаналите държави в Европа по отношение на цифровизацията са България, Румъния и Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от България