БДЖ-картите за ученици и студенти поскъпват

БДЖ-картите за ученици и студенти  поскъпват
Цената на картата, която дава право на ученици и студенти да пътуват с 50 на сто намаление по железницата, скача с 10 лв. от 8 февруари, съобщиха в петък от БДЖ. Досега карта “Младеж” струваше 20 лв., а от февруари вече ще е 30 лв.

С 15 лв. се увеличава и другият най-използван абонамент за пътуване с БДЖ – “Класик”. Той дава право на всички клиенти на железопътната компания да ползват намаление от 50 на сто от стойността на билетите и да ползват карти по отделни линии с 25 % намаление. От 30 лв. карта “Класик” скача на 45 лв.

Валидността на двата абонамента е година.

При останалите карти на железницата, които дават право на намаления или безплатно пътуване, няма промени.

БДЖ вдига с 5 на сто билетите за пътуващите с мотрисите “Дезиро” и цената на градските билети, като ги изравни с цените на автобусните превози в градовете. За София цената на билета за пътуване в градската част става 0,70 лв. и за останалите градски зони като Пловдив, Бургас, Плевен, Велико Търново, Шумен ще е 0,60 лв.

Промените на цените засягат основно билетите за влаковете на къси разстояния, уточниха от железопътната компания. Причината, която изтъква БДЖ за увеличението, е нуждата, която компанията изпитва, за да устои на конкуренцията на автомобилните превози. Като аргумент се посочва и поскъпването на горивата.

Споделяне

Още от Бизнес