БДЖ купува 41 нови мотрисни влака, първите тръгват през 2021 г.

Сделката за 380 млн. лв. ще се финансира с капиталовия трансфер от държавата

БДЖ купува 41 нови мотрисни влака, първите тръгват през 2021 г.

"Холдинг БДЖ" подготвя обществена поръчка за закупуването на 41 нови мотрисни пътнически влака за 380 млн. лв. Това е първият етап на обновяването на подвижния състав на железниците. За следващия е предвидено купуването на още 44 мотриси, съобщи Владимир Владимиров, изпълнителният директор на дружеството на пресконференция.

Очакванията ни са първите нови влакове да се движат по българските релси в края на управлението на правителството, обеща Владимиров. Мандатът на кабинета изтича през 2021 г.

За последно БДЖ купи 25 нови електрически мотриси "Дезиро" на "Сименс" по времето на тройната коалиция през 2007 г. След това холдингът натрупа дългове, заради спиране на изплащането на заема по нареждане на финансовия министър Симеон Дянков по време на първото правителство на ГЕРБ.

Финансирането – с пари от държавата

Сделката ще бъде финансирана с капиталовия трансфер, който БДЖ получава от държавата. В момента той е 20 млн. лв. годишно. По думите на Владимиров е постигната договореност с Министерството на финансите субсидията да бъде увеличена на 35 млн. лв. годишно за период от 10 години. Този модел беше лансиран за първи път от служебния министър на транспорта Христо Алексиев.

Преди това по времето на втория кабинет на Бойко Борисов тогавашният и настоящ транспортен министър Ивайло Московски обяви, че с едната част от парите от концесията на летище "София" ще се покрият дълговете на БДЖ, а с другата ще се купи нов подвижен състав. По думите на Владимиров сега се предвиждало с част от парите за концесията да бъдат погасени само задълженията на БДЖ към кредиторите.

Освен това пътническите превози получават субсидия от държавата. За 2017 г. дотацията е за 170 млн. лв. Очакванията са догодина тя да бъде в същия размер, каза Владимиров. Транспортното министерство настояваше тя да бъде завишена до 190 млн. лв., но очевидно не е постигната такава договореност.

Новите мотриси ще "летят" със 160 км/ч

Новите влакове – интерсити и регионални, ще се движат със скорост от 160 км/ч по модернизираните жп коридори Бургас – Пловдив – София – сръбска граница и турска граница – Пловдив – София – сръбска граница. Амбицията е те да са изцяло готови до края на 2023 г. Към момента единственият изцяло завършен участък е този от турската граница през Свиленград до Пловдив.

Новите влакове ще разполагат с безжичен интернет и ще бъдат комфортна първа класа, каза Владимиров. По думите му съвременните машини ще пестят 15% от сегашните разходи на БДЖ, което означава около 35 млн. лв. годишно по-малко харчове.

По-високите скорости ще са от полза за регионите, защото повече хора ще могат да живеят в едно населено място и да работят в друго, посочи Владимиров.

Изплащането на дълговете на БДЖ

До края на 2018 г. дълговата криза в железниците ще приключи. В рамките на следващата година ще бъдат погасени 130 млн. лв. по втория облигационен заем на железниците, каза зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, който е и председател на директорския борд на "Холдинг БДЖ".

Към момента задълженията на БДЖ към банки са 170 млн. лв., а общите борчове на железницата достигат 391 млн. лв.

В началото на първия мандат на ГЕРБ дълговете на БДЖ възлизаха на 850 млн. лв. и основната причина за това беше спирането на плащанията към облигационерите за мотрисите "Дезиро" по нареждане на тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

По време на втория кабинет на ГЕРБ започна изплащането на задълженията и до момента вече са погасени дългове за около 600 млн. лв., отчете Владимиров.

Неотдавна Еврокомисията разреши БДЖ да получи 224 млн. лв. държавна помощ, а наскоро Министерският съвет одобри 62 млн. лв. безлихвен заем към превозвача. От него 42 млн. лв. отидоха за погасяване на задължения към НАП, а останалите 20 млн. лв. са за изплащане на част от дълга към облигационерите.

Пълното обновяване на железницата излиза до 1.3 млрд. лв.

За цялостното технологично обновление на железниците са необходими между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв., каза Владимир Владимиров.

Това са показали сметките по проект за модернизацията на БДЖ, разработен от УНСС, Техническия университет в София и Висшето транспортно училище, заедно с експерти на БДЖ, НКЖИ и представители на Министерство на транспорта.

"Този документ е огледал всички възможни страни на това как трябва да изглежда в следващите години влаковият парк на БДЖ, какви трябва да му бъдат общите технически параметри, какъв пътникопоток може да спечели БДЖ, след като подобри конкурентоспособността си на пазара и какъв комфорт трябва да предложи на клиентите си.

На тази основа колегите от "Пътнически превози" са готови да стартират обществена поръчка за доставка на нови мотрисни влакове", каза жп шефът.

Споделяне

Още от Бизнес