БДЖ мисли за германска технология срещу гратисчиите във влаковете

Вариантите за въвеждане на новата германска резервационна система за продажба на билети за жп превоз у нас ще обсъдят в началото на декември ръководствата на БДЖ и “Дойче Бан” (Deutsche Bahn), съобщиха във вторник от Министерството на транспорта. На 6 и 7 декември вицепрезидентът на германските железници Ото Висхой ще посети България и ще представи резервационната система, с която работят в “Дойче Бан”. БДЖ има сериозни проблеми с нередовните пътници по част от дестинациите си до близките на столицата градове. При планирани проверки на железопътната компания беше регистрирано, че половината от пътниците в някои влакове се качват, без да са си закупили билет.  

При посещението си в България в началото на декември, Ото Висхой ще бъде придружен от експерти в областта на енергетика и телекомуникациите, които ще помагат логистично за работата на новите дружества на Националната компания “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), които ще управляват електропреносната и телекомуникационната мрежи на държавната компания.  

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев, заедно с директорите на БДЖ Олег Петков и на НКЖИ Антон Гинев участват на международното специализирано изложение за железопътен транспорт “Райлтек 2007”, което се провежда в Германия от 12 до 14 ноември. Българската делегация е представила проекта за изграждане на Интермодален терминал в София и е коментирано евентуалното участие на германски фирми в бъдещия конкурс за представяне на логистичното обслужване на терминала.

Преди седмица НКЖИ и Австрийските железници подписаха договор, според който австрийската компания ще помага за реализацията на проекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?